Dostupni linkovi

Šef odbrane SAD-a kaže da je ruski rat u Ukrajini 'uvid u moguću globalnu tiraniju'


Lloyd Austin, ministar odbrane SAD-a, govori u Pentagonu, 16. novembar 2022.
Lloyd Austin, ministar odbrane SAD-a, govori u Pentagonu, 16. novembar 2022.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da bi neuspjeh u pružanju pomoći Ukrajini da osigura vlastitu budućnost mogao dovesti do "svijeta tiranije i nemira".

Austin je govorio 19. novembra na godišnjem Halifax Security Forumu u Kanadi.

Agencija Reuters njegove izjave ocijenila je kao neke od najsnažnijih dosad o ruskoj invaziji koja traje gotovo devet mjeseci.

Upozorio je na rizike globalne nuklearne proliferacije.

"Putinovi kolege autokrati promatraju. I mogli bi zaključiti da bi im dobivanje nuklearnog oružja dalo vlastitu dozvolu za lov. A to bi moglo pokrenuti opasnu spiralu nuklearnog širenja", rekao je Austin.

Samo nekoliko dana nakon što su američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping održali razgovore u ponedjeljak, Austin je rekao da Peking, poput Moskve, traži "svijet u kojem moć čini pravo".

Austin je rekao da kineski avioni lete u blizini samoupravnog Tajvana u rekordnom broju gotovo svakodnevno, dok se broj, kako ih je nazvao, "opasnih kineskih presretanja" američkih ili savezničkih snaga na moru ili u zraku povećava.

Napetosti između Taipeija i Pekinga porasle su otkako je Kina organizirala ratne vježbe u blizini tog demokratski upravljanog otoka u augustu nakon posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG