Dostupni linkovi

Rusija je vjerovatno rasporedila protivsatelitsko oružje u svemiru, kaže Pentagon


Portparol Pentagona Patrik Rajder tokom brifinga za novinare u Pentagonu, Vašington 24. januar 2023.
Portparol Pentagona Patrik Rajder tokom brifinga za novinare u Pentagonu, Vašington 24. januar 2023.

Pentagon je rekao da je Rusija vjerovatno rasporedila protivsatelitsko oružje u svemiru ranije ovog mjeseca, što je Moskva brzo odbacila.

Portparol Pentagona Patrik Rajder (Patrick Ryder) rekao je novinarima na konferenciji za novinare 21. maja da je, pet dana ranije, novo proitivsatelitsko oružje lansirano u istu orbitu u koju je lansiran satelit vlade SAD-a.

Dodao je da, prema procjenama Pentagona, karakteristike tog oružja podsjećaju na sisteme namijenjene ometanju svemirskih kapaciteta koje su lansirane u 2019. i 2022.

Rusija razvija svemirsko nuklearno antisatelitsko oružje, saznaje obavještajna zajednica SAD

Šta će zamijeniti Međunarodnu svemirsku stanicu?

"Svakako imamo odgovornost da budemo spremni da zaštitimo i branimo svemirsko područje", rekao je.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov 22. maja odbacio je tu izjavu, nazvavši je "lažnim informacijama iz Vašingtona".

"Uvijek se protivimo postavljanju jurišnih sredstava u Zemljinu orbitu", rekao je Rjabkov novinarima u Moskvi.

Sve veći broj nacija kreće u svemir, a 12ak je sposobno za lansiranje svemirskih letjelica.

U međuvremenu, oko 80 nacija i mnoge privatne kompanije imaju imovinu u orbiti, zbog čega je naoružavanje svemira globalna briga, iako Ugovor o svemiru iz 1967. zahtijeva da oružje ostane na Zemlji.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija 20. maja nije odobrio rezoluciju protiv trke u naoružanju u svemiru koju je predložila Rusija. Sedam zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo, glasalo je protiv te rezolucije dok su Rusija i Kina bile za.

Prošlog mjeseca Rusija je stavila veto na američku rezoluciju protiv nuklearnog oružja u svemiru. Američki predstavnik u UN-u Robert Vud (Wood) optužio je tada Rusiju za manipulativne taktike po pitanju nuklearnog oružja u svemiru.

XS
SM
MD
LG