Dostupni linkovi

Pens kritikuje Trampa: U GOP nema mesta za Putinove apologete


Bivši američki predsednik i potpredsednik, Donald Tramp (Trump) i Majk Pens (Mike Pence), avgust 2020.
Bivši američki predsednik i potpredsednik, Donald Tramp (Trump) i Majk Pens (Mike Pence), avgust 2020.

Bivši američki potpredsednik Majk Pens (Mike Pence) pozvaće u petak veče po američkom vremenu republikance (GOP) da naprave otklon od izbora 2020. godine, izjavljujući da "u ovoj stranci nema mesta za Putinove apologete", dodatno se distancirajući od bivšeg predsednika Donalda Trampa, prenosi AP.

Pens će, u govoru u petak uveče pred najvećim donatorima stranke u Nju Orleansu, suočiti se sa onima u koji nisu jasno osudili ruskog predsednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu.

"Gde bi danas bili ruski tenkovi da NATO nije proširio granice slobode? U ovoj stranci nema mesta za Putinove apologete," naveo je Pens, prema izvodima iz govora. "Postoji samo prostor za šampione slobode," dodao je.

Pens ne pominje direktno bivšeg predsednika. Međutim, Tramp je u više navrata koristio jezik koji je kritikovan kao poklonički prema Putinu, uključujući nazivanje ruskog lidera "pametnim" insistirajući da do invazije nikada ne bi došlo da je on predsednik.

Pens će takođe nastaviti da odbija Trampove laži o izborima 2020. dok postavlja temelje za moguću predsedničku kandidaturu 2024. godine.

Tramp, koji je nagoveštava povratak koji bi potencijalno mogao da dovede njih dvojicu u direktnu konkurenciju, nastavio je da lažno insistira da je Pens imao moć da poništi izbore 2020, podseća AP

"Izbori se odnose na budućnost", reći će Pens. "Moji kolege republikanci, možemo da pobedimo samo ako smo ujedinjeni oko optimistične vizije budućnosti zasnovane na našim najvišim vrednostima. Ne možemo da pobedimo boreći se u jučerašnjim bitkama, ili vraćajući se u prošlost," navodi bivši potpredsednik SAD.

Pens je sve spremniji da izazove Trampa - što je drastičan otklon od njegove pozicije kao potpredsednika.

Pens je rekao da se njih dvojica verovatno nikada neće složiti o pobuni na Kapitolu 6. januara 2021. godine, kada su Trampove pristalice upale u zgradu u pokušaju da zaustave potvrđivanje izborne pobede Džoa Bajdena (Joe Biden), a prošlog meseca je direktno pobio Trampove lažne tvrdnje da je on, kao potpredsednik, mogao da poništi rezultate, govoreći na skupu advokata na Floridi da je Tramp "pogrešio".

Ipak, on će se pridružiti često izgovaranom stavu o Trampu i drugima u Republikanskoj stranci u petak uveče okrivljujući predsednika Bajdena za Putinove postupke, te da je "protraćio mehanizam odvraćanja koje je naša administracija postavila da spreči Putina i Rusiju da pokuša da na silu prekroji međunarodne granice," ističe Pens.

"Nije slučajno što je Rusija čekala do 2022. da izvrši invaziju na Ukrajinu," ocenjuje Pens. "Slabost budi zlo, a razmere zla koje se šire Ukrajinom dovoljno govori o ovom predsedniku," dodaje bivši američki potpredsednik.

Dok Pensovi saveznici veruju da on može da stvori koaliciju koja okuplja konzervativce, bele evangelističke hrišćane i republikance koji podržavaju establišment, Trampovi napadi na Pensa učinili su ga duboko nepopularnim u velikom delu njemu lojalne baze, potencijalno komplikujući njegovu kandidaturu za predsedničku nominaciju republikanaca.

Pens je 6. januara morao da bude odveden na sigurno sa svojom porodicom dok je gomila Trampovih pristalica upala u zgradu Kapitola, a neki su uzvikivali "Obesite Majka Pensa!"

XS
SM
MD
LG