Dostupni linkovi

Pelješki most najbolje rješenje


Foto: Vojko Bašić/CROPIX
Foto: Vojko Bašić/CROPIX
Iako u Hrvatsku još nije stiglo konačno izvješće predstudije prometnog povezivanja krajnjeg juga Hrvatske, potpredsjednik Vlade Branko Grčić i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić potvrdili su da je pelješki most izabran kao najbolja varijanta povezivanja dubrovačkog primorja s ostatkom Hrvatske.

„Na nama je sada da ubrzano krenemo u pripremu kompletne feasibility studije za taj projekt i da ga ponudimo Europskoj komisiji, te ispregovaramo moguće sufinanciranje iz EU fondova,“ izjavio je novinarima Branko Grčić.

Na novinarsko pitanje, on je kazao kako je sada teško precizirati kada bi se moglo krenuti u njegovu izgradnju.

Ministrica Pusić kazala je kako će se most graditi iz sredstava namijenjenih Hrvatskoj.

Da je Pelješki most najbolje rješenje za povezivanje juga Hrvatske, pokazala je već studija predizvodljivosti francuskog konzultanta SAFAGE, o čemu je javnost izvještena još 10. prosinca prošle godine, nakon međuresornog sastanka stručnog Savjeta za projekt predstudije povezivanja teritorija RH i mogućnost financiranja prometnog rješenja iz fondova EU.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je tada da bi se most mogao početi graditi početkom 2015. godine.

"Naravno da taj most nije samo poveznica Dubrovnika s ostatkom Hrvatske nego i poveznica cijelog tog područja, pa tako i poluotoka Pelješca, ali i Korčule i svih drugih otoka na tom području s nemjerljivim efektom u smislu brzine i kvalitete povezivanja tih turističkih destinacija s ostalim dijelovima Hrvatske, ali i Europe i svijeta. To je izuzetno bitno u građenju nove gospodarske strukture koja treba doprinijeti razvoju tog dijela Hrvatske. Prema tome, feasibility studija mora obuhvatiti sve te direktne i indirektne učinke mosta na razvoj juga Hrvatske i ako to zaista, uz pomoć konzultanata, uradimo na kvalitetan i uvjerljiv način, nadam se da će tada i sufinanciranje mosta iz EU sredstava biti realnije", izjavio je Grčić.
XS
SM
MD
LG