Dostupni linkovi

Preminuo legendarni brazilski fudbaler Pele


Bivši brazilski fudbaler Pele maše gledaocima pred početak finalne fudbalske utakmice za dečake do 17 godina na turniru u Nju Delhiju, 16. oktobar 2015.
Bivši brazilski fudbaler Pele maše gledaocima pred početak finalne fudbalske utakmice za dečake do 17 godina na turniru u Nju Delhiju, 16. oktobar 2015.

Legendarni brazilski fudbaler Pele preminuo je u 82. godini, prenele su 29. decembra svetske agencije.

Trostruki svetski šampion bio je jedna od najzaslužnijih sportskih ličnosti prošlog veka, piše agencija AP.

Prošle godine dijagnostifikovan mu je rak debelog creva, a u poslednjih mesec dana bio je u bolnici u Sao Paolu.

Njegovo stanje se pogoršalo nakon respiratorne infekcije izazvane korona virusom, a lekari su saopštili da je imao problema sa bubrezima i srcem.

Brazilski fudbalski klub Santos saopštio je da će njihov proslavljeni igrač biti sahranjen 2. januara, dok će dan ranije biti održano bdenje na stadionu Urbano Kaldeira, "gde je zadivio svet".

Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele, koji je sa 17 godina zaigrao za reprezentaciju Brazila na Svetskom prvenstvu 1958, osvojio je tri titule svetskog šampiona - 1958, 1962. i 1970. godine.

Pele je proveo skoro dve decenije očaravajući navijače i odlične protivnike kao najplodniji strelac utakmica sa klubom Santos i reprezentacijom Brazila, piše AP.

Svet se oprašta od legende fudbala

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odala je poštu legendarnom fudbaleru navodeći da će ostati "zauvek besmrtan".

FIFA je posvetila svoju web stranicu Peleu.

Proglasila ga je "fudbalerom 20. veka".

Jedan od najboljih fudbalera Brazila Nejmar odao je poštu brazilskoj fudbalskoj legendi.

"Pre Pelea fudbal je bio samo sport. Pele je promenio sve, napravio je od fudbala umetnost. Dao je glas siromašnima, a pre svega dao je vidljivost Brazilu", napisao je jedan od najboljih fudbalera Brazila na svom Twitter nalogu.

Argentinski fudbaler Lionel Mesi, čija je reprezentacija na nedavnom Svetskom prvenstvu u Kataru osvojila titulu prvaka, odao je poštu Peleu uz fotografije sa legendarnim igračem.

"Jednostavan oproštaj od večnog kralja Pelea nikada neće biti dovoljan da izrazi bol koja pogađa ceo svet fudbala u ovom trenutku. Nikada neće biti zaboravljen i sećanje na njega će trajati zauvek u svakom od nas zaljubljenika u fudbal", napisao je portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo na društvenim mrežama.

Od legendarnog brazilskog napadača oprostili su se njegov saigrač iz reprezentacije Roberto Rivelinjo i saigrač iz kluba Santos Argentinac Sesar Luis Menoti.

Oprostili su se i mnogi svetski klubovi, poput Čelsija, Mančester sitija i Mančester junajteda.

"Zbogom Kralju. Majstor lepe igre", naveo je londonski klub.

Junajted se zahvalio Peleu na "radosti koju je doneo navijačima širom sveta", dok su iz Sitija naveli da su "tužni zbog smrti brazilske legende, koji je učinio mnogo za ovu prelepu igru".

Novoizabrani predsednik Brazila Lula da Silva odao je počast Peleu, napisavši na Twitteru da "nikada nije postojala 'desetka' kao što je on".

Poštu "Kralju" odao je i francuski predsednik Emanuel Makron.

"Igra. Kralj. Večnost", napisao je Makron na Twitteru.

XS
SM
MD
LG