Dostupni linkovi

Peking: Nema curenja radijacije u nuklearki Taišan


Nuklearna elektrana Taišan u trenucima izgradnje, Kina (17. oktobar 2013.)
Nuklearna elektrana Taišan u trenucima izgradnje, Kina (17. oktobar 2013.)

Kina je saopštila 16. juna da nema curenja radijacije u nuklearnoj elektrani Taišan i da nije podigla prihvatljivu granicu zračenja oko centrale, odgovarajući na izvještaj CNN-a objavljen ranije ove sedmice.

Ova stanica javila je prije14. juna da je francuska kompanija Framatome, koja je dizajnirala elektranu, upozorila da je kineska Administracija za nuklearnu bezbjednost povećala prihvatljivi nivo radijacije izvan elektrane u jugoistočnoj provinciji Guangdong da je ne bi morala zatvoriti.

Kinesko Ministarstvo za ekologiju i okolinu saopštilo je da je povećanje radijacije registrovano u primarnom krugu reaktora broj jedan u Taišanu, ali da je unutar parametara bezbjednog rada.

Viši nivo radijacije je rezultat oštećenja manjeg broja gorivnih šipki, što je uobičajeno tokom proizvodnje, transportovanja i utovara goriva, navodi Ministarstvo na svom nalogu na društvenoj mreži WeChat.

Procjenjuje se da je oštećeno pet od više od 60.000 gorivnih šipki reaktora broj jedan, što je manje od 0,01%. Dozvoljeni nivo oštećenja prema dizajnu je 0,25%, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da je nadležna administracija odobrila nivo radijacije za plemenite gasove unutar objekta za hlađenje reaktora i da to nema nikakve veze sa okolinom elektrane. Napomenuto je da je "ideja iz izvještaja CNN-a pogrešna".

Ministarstvo navodi da će nastaviti da pažljivo prati nivo radijacije u ovom reaktoru, kao i da održava komunikaciju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i francuskom agencijom za nuklearnu bezbjednost.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG