Dostupni linkovi

Skupštinski odbor saslušao direktora tajne policije


Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Odbor Skupštine Crne Gore za odbranu i bezbjednost u takozvanom kontronom saslušanju koje je trajalo punih pet sati ispitao je direktora tajne policije o tvrdnjama glavnog svjedoka deportacije bh. izbjeglica 1992. godine Slobodna Pejovića da tajna policije planira njegovu likvidaciju.

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Duško Marković ponovio je pred članovima Odbora ono što je već rekao u javnosti povodom tvrdnji Slobodana Pejovića:

"Povodom saopštenih optužbi gospodina Pejovića o prijetnjama koje ugrožavaju njegovu bezbjednost, ja sam dao informaciju tim povodom kojom sam potpuno odbacio takve mogućnosti, da iza toga stoji Agencija i bio konstruktivan u dijelu prijedloga koji su usaglašeni sa odborom i takođe ćete imati priliku da čujete zaključke odbora u tom smislu."

Slobodan Pejović, Foto: Savo Prelević
RSE: Da li imate informaciju da je gospodinu Pejoviću dodijeljeno, iako je on to odbio, obezbjeđenje i da li je to uradila državna tužiteljka kako bi to trebalo po zakonu:

Marković: Danas je bilo govora o tome da je njemu ponuđeno obezbjeđenje. Postoji informacija o tome da je on to obebjeđenje odbio, ali ja mislim da je država u svom interesu mora da radi posao koji joj pripada, pa i kada je taj aspekt u pitanju.

RSE: Znači, oni ga obezbjeđuju bez obzira što je on to odbio?

Marković: Ne znam da li ga obezbjeđuju, ali država to mora da obezbijedi.

PEJOVIĆ POZVAN DA SARAĐUJE SA DRŽAVOM


Članovi Odbora iz opozicije kritikovali su ponašanje države u tom slučaju. Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kaže da vlast nije radila svoj posao i na vrijeme reagovala na prijetnje ključnom svjedoku u sudskom postupku za deportacije iz 1992. godine:

Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
"Ukazali smo na problem - da je neaktivnošću državnih organa, ignorisanjem incidenata koje je gospodin Pejović imao od čitavog slučaja, koji je trebalo da bude pravni i bezbjednosni, a nije završen ni rasvijetljen na institucijama koje su za to zadužene, ovo postao politički problem i javni problem, društveni problem i da može da ima nesagledive negativne posljedice i da je neophodno u što kraćem roku da se državni organi maksimalno angažuju i da se rasvijetle svi aspekti ovoga slučaja, da se garantuje bezbjednost gospodina Pejovića."

Medojević je pozvao Pejovića da zarad sopstvene bezbjednosti prihvati da sarađuje sa državom:

"Pozvali smo ga da i on ipak u cilju svoje zaštite sarađuje minimalno sa bezbijenosnim strukturama u smislu lične bezbijednosti, a da sva saznanja koja ima o eventualnim planovima nekih ljudi da ga likvidiraju, da ih dostavi institucijama u koje ima povjerenja."


I u Socijalističkoj narodnoj partiji traže da se obezbijedni adekvatna zaštita za Pejovića. Predrag Bulatović:

"I mi u Socijalističkoj narodnoj partiji smatramo da gospodin Pejović mora da uživa svu podršku zaštite državnih organa kao svjedok u jednom sudskom procesu i da onima kojima on vjeruje u zemlji i inostranstvu i međunarodnim institucijama saopšti podatke o tome što je saopštio vezano za navodno neko pripremanje likvidacije što je medijima saopštio."


Kontrolno saslušanje direktora Agencije za nacionalnu bezbijednost Duška Markovića u vezi sa tvrdnjama Slobodana Pejovića da mu se priprema likvidacija, potisnulo je u drugi plan raspravu o prvoj tački dnevnog reda, izvještaj o radu agencije u prošloj godini.

Kao ilustracija koliko su članovi Odbora iz opozicije bili zadovoljni onim što im je s tim u vezi na sjednici koja je bila zatvorena za javnost povjerio Marković, možda najbolje govori izjava Gorana Danilovića iz Nove srpske demokratije:

"Mogu da vam kažem da ne morate biti ljubomorni kao novinari na nas poslanike jer nemamo nijednu informaciju više od vas. Vjerujem da ćemo teško o ovome izmijenjenom izvještaju raspravljati na plenumu, jer ne znam šta bismo mogli da uklonimo, pošto tamo nema ničega zbog čega bi trebalo brinuti."
XS
SM
MD
LG