Dostupni linkovi

“Slagali ste me” - rekao nam je Vaclav Havel


Havel: RSE je važan za slobodnu komunikaciju (mart 2009.)
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Direktan link
VIDEO: Vaclav Havel na Radiju Slobodna Evropa (mart 2009.)

Nenad Pejić

“Slagali ste me," rekao nam je Vaclav Havel.

Negdje u ljeto 1995. godine, kada se Radio Slobodna Evropa seli iz Minhena u Prag, kada je već krenula posve regularna proizvodnja programa iz glavnog češkog grada, najavljena nam je posjeta Havela. Imao sam zadovoljstvo da budem među 4-5 rukovodilaca radija koji su ga dočekali.

Nakon uobičajenih pozdrava, atmosfera je bila službena, protokolarna. Kako je vidio da smo svi puni poštovanja odlučio je da malo opusti atmosferu.

“Znate, moram da vam kažem - vi ste mene slagali!”

Među nama šok. Niko nije imao nikakvu ideju o tome šta smo to zgriješili, ni kada smo slagali Vaclava Havela. Muk među nama. On je, smiješeći se nastavio:

“Sad ću vam reći zašto. U zatvoru sam stalno slušao vaš radio. Vi ste me informirali. Govorili ste mi kako je demokratija jedna lijepa, divna stvar, kako je sve lako u demokratiji. Onda sam izašao iz zatvora – vidio sam da ste me prevarili. Demokratija možda jeste lijepa ali nije laka nego je vraški teška!”

Vaclav Havel na prvom uredničkom sastanku RSE u novoj zgradi u Pragu , mart 2009.
Vaclav Havel na prvom uredničkom sastanku RSE u novoj zgradi u Pragu , mart 2009.
Nama je laknulo, on nas je ponovo osvojio svojim šarmom.

Kada je pao SSSR i komunizam se pokazao kao neuspio politički sistem mnogi su u SAD smatrali da je i misija Radija Slobodna Evropa završila. Zapadna demokratija je nadvladala, SSSR se raspao, 15 novih zemalja je “jurnulo” ka političkom sistemu parlamentarne demokracije, stranke su nicale poput gljiva poslije kiše. Budžet radija je tada iznosio 220 miliona dolara.

Ali, jedan čovjek se tome suprostavio – i danas već svi znaju – bio je u pravu. Zvao se Vaclav Havel. On je znao da je put ka demokratiji težak, znao je da smo ga “lagali” dok je bio u zatvoru i znao je da je informacija za svaku demokraciju preduvjet.

Njegova poruka je bila sljedeća: preselite se iz Minhena u Prag, Češka će vam iznajmiti zgradu za JEDAN dolar godišnje, neka to bude simbol vašeg uspjeha – sjedište Radija Slobodna Evropa je u Pragu, u Českoj, zemlji na čijem smo jeziku emitirali program 50 godina.

Nije bilo moguće odbiti Havela. Vlasti SAD su prihvatile, budžet radija je smanjen sa 220 na tadašnjih 65 miliona dolara, emitiranje se nastavilo. Mnoge su zemlje na čijim jezicima naš radio danas emitira program bitno NAZADOVALE, informacije su MANJE dostupne nego 1995. godine kada se radio preselio iz Minhena u Prag. Mnoge su se nove države, nastale nakon raspada SSSR-a okrenule protiv demokracije.

Pločica sa imenom Vaclava Havela po kojem je nazvana glavna urednička sobu u sjedištu RSE
Pločica sa imenom Vaclava Havela po kojem je nazvana glavna urednička sobu u sjedištu RSE
Havel je znao.

Posjetio nas je još nekoliko puta, svaki put kad je trebalo pružiti podršku. Nakon napada na New York, 11. rujna 2001. godine, kada su obavještajne informacije govorile da je naš radio na spisku mogućih terorističkih napada i kada su se se ispred zgrade radija “parkirala” dvoja borna kola, jedan izlaz iz metroa zatvoren, jedna ulica takođe – u češkoj javnosti su počeli protesti što se u sred grada nalaze vojna vozila.

Havel je opet došao, na svoju inicijativu, da nas podrži, ohrabri. Zaštitio nas je od dijela češke javnosti.

Kada se radio preselio u novu zgradu, daleko od centra, ponudili smo mu da predsjedava našem uredničkom kolegiju prvog dana emitiranja iz nove zgrade. Opet je prihvatio. Poklonili smo mu pločicu sa njegovim imenom, isto onako jednostavnu kao što je imao svako od nas koji redovno prisustvuje uređivačkom kolegiju. Ta urednička soba od tada nosi njegovo ime.

Teško ga je biti dostojan.

Pred tim čovjekom možeš da osjetiš samo divljenje. Veliki pisac, veliki vođa, veliki čovjek, moralna gromada. Beskrajno šarmantan, tih i miran, dobijao je bitke snagom svoga uma. Vodio je česku “plišanu revoluciju” besprijekorno.

Tada se na Vaclavskim namestima, glavnom praškom trgu okupilo 800.000 ljudi. Nijedno auto ogrebano, nijedna boca bačena, niko povrijeđen. Kada je Slovačka htjela neovisnost nije htio ratovati.

Blago zemlji koja je imala Vaclava Havela.

Predsjednik RSE o Havelu

Predsjednik RSE o Havelu

Steven Korn, predsjednik Radija Slobodna Evropa, izjavio je nakon smrti Vaclava Havela:

"Prijatelji demokracije, slobode medija i dostojanstva svih ljudi su izgubili velikog prijatelja smrću Vaclava Havela. U svemu što je radio kao umjetnik, aktivist i državnik, on je zagovarao prava nemoćnih i nedvosmisleno je poručivao kako "istina i ljubav trebaju prevladati nad lažima i mržnjom."

"Radio Slobodna Evropa i tadašnji čehoslovački servis bili su počašćeni i zahvalni kada je Havel pozvao Radio da preseli u Prag. Havel je utjelovio načela kojima se rukovodi i radio," ističe Korn, dodajući kako je uvjeren da će Radio Slobodna Evropa nastaviti, kao i do sada, prenositi vrijednosti za koja se Havel zalagao tokom svog života i rada.
XS
SM
MD
LG