Dostupni linkovi

Pehar: Identitet grade na laži i negiranju zločina


Promocija knjige u Mostaru
Promocija knjige u Mostaru
"Identitet u ovome društvu se gradi na laži i na negiranju zločina", izjavio je u utorak uveče Antonio Pehar, na promociji svoje knjige "Ustavna demokracija za BiH", u kojoj autor iznosi koncept ustavnog patriotizma, kojeg su u poslijeratnoj Njemačkoj razvili Dolf Sternberger i kasnije Jürgen Habermas, kao model koji bi se mogao koristiti u rješavanju bosanskohercegovačke državne i ustavne reforme.

Obrazlažući koncept rješenja bh. ustavne i svake druge krize, Pehar je podsjetio kako se krivicom na prostorima bivše Jugoslavije bavi Haško sudište. "Tu imamo problem. One presude koje donese Haško sudište, ovo društvo lažno interpretira", istakao je Pehar.

On je, govoreći o novom konceptu ustavnog patriotizma, rekao kako je dosadašnja politička kultura u BiH vrlo složena, nastala kao posljedica historijskih okolnosti, te da je to "podanička" politička kultura. "To je politička kultura sukoba. Problem je što je tu politika uvijek bila politika straha!", rekao je uz ostalo autor.

Istakao je i kako niko na ovim prostorima nije ni politički odgovarao za zločine počinjene tokom posljednjeg rata. "Osobe koje su sudjelovale u kreiranju političkih sukoba, koji su rezultirali ratnim zločinima, i dalje sudjeluju u političkom životu", rekao je Pehar.

Koncept regionalne države

Recenzent knjige Šaćir Filandra, sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, rekao je uz ostalo kako je - sa aspekta rješenja koje nudi Antonio Pehar - nužan "radikalan diskontinuitet" sa dejtonskom praksom, koju je nemoguće "bilo kakvim amandmanima popraviti".

Filandra je istakao kako Antonio Pehar, kroz knjigu "Ustavna demokracija za BiH" nudi najprihvatljiviji model regionalne države, po ugledu na Njemačku, Španiju ili Italiju. Dodao je kako se autor najviše oslanja na Habermasova rješenja ovog pitanja, u specifičnim njemačkim prilikama nakon Drugog svjetskog rata, u pogledu ustavnog patriotizma, na kojem je zasnovan Ustav Njemačke.

"Validnom analizom, Pehar utvrđuje povijesno postojanje šest regija unutar BiH, te na pregnantan način dokazuje kontinuitet tih regija od ranog Srednjeg vijeka do skorog kraja 20. stoljeća. U tom smislu, autor smatra da bi model regionalne države, kojeg on i u sadržajnom, pravnom i političkom smislu u dobroj mjeri definira, bio način rješavanja napetosti", rekao je uz ostalo Filandra.

Nije za dnevnu politiku

Prof. dr. Filandra je naglasio kako je koncept Antonija Pehara potpuno različit od kolektivističkog pripadanja "radničkoj klasi" ili današnjoj "naciji", nego se temelji na principu individualne slobode za sve pripadnike zajednice.

Ipak, Šaćir Filandra je dodao kako knjiga Antonija Pehara nije "knjiga za partije, dnevnu politiku, nego za dugoročno razmišljanje".

Govoreći o knjizi, prof. dr. Tihomir Cipek, sa Fakulteta političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu, rekao je uz ostalo kako BiH "pati od nedostatka unutrašnje suverenosti", te da knjiga Antonija Pehara otvara upravo to pitanje, nudeći "hrabar odgovor na sadašnje stanje preko koncepta ustavne demokratije". Taj koncept, objasnio je, obuhvata dogovor o osnovnim vrijednostima zajednice i to preko ustava.
XS
SM
MD
LG