Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otkriva se sve više slučajeva pedofilije


Imam Rešad Omerhodžić (desno) tvrdi da nije kriv. Foto: javno.com

U BiH se ne smiruju strasti nakon što je Opštinski sud u Travniku “nepravomoćno” osudio na 18 mjeseci Rešada Omerhodžića, imama iz sela Gluha Bukovica, kod Travnika, zbog seksualnog zlostavljanja maloljetne djevojčice koja je pohađala vjersku nastavu.

Selo je u toku višegodišnjeg trajanja sudskog procesa, a posebno nakon presude, stalo na stranu “svoga hodže” pokazujući mu podršku na različite načine, što je učinila i Islamska zajednica u BiH. Porodica ove djevojčice, kao i druge koja je dala sličan iskaz, su ostale usamljene i gotovo na stubu srama zbog razotkrivanja imama – pedofila.

Za patrijarhalno, prilično konzervativno društvo kakvo je bosanskohercegovačko, šutnja o seksualnom zlostavljanju djece skoro da i nije neobična. Strah i stid obično su jači od želje za pravdom i kaznom. Situacija je još teža kada iza te šutnjne i osude žrtve, umjesto krivaca, stanu vjerske zajednice. O tome najbolje svjedoči primjer sela Gluha Bukovica, u opštini Travnik, gdje je mjesni hodža nepravosnažno osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog bludnih radnji nad djevojčicom kojoj je bio vjeroučitelj:


„On je meni rekao da ako to kažem, da će mi mama umrijeti.“

Djevojčice i njihove porodice, umjesto da dobiju podršku svojih komšija, ali i Islamske vjerske zajednice, izopštene su iz sela koje je stalo iza osuđenog hodže Rešada Omerhodžića:

„Znamo da nije kriv, ovu presudu poričemo. Sudstvo je bilo korumpirano, sudstvo je možda bilo pod pritiskom dok je ovakvu presudu donijelo.“

Za ovaj događaj znalo se skoro dvije godine, ali se za njega nije zainteresovao niko iz Islamske vjerske zajednice, kao ni reis Mustafa efendija Cerić. Čak se konkretan slučaj pokušao tumačiti kao mržnja prema islamu, što potvrđuju i riječi advokata hodže Omerhodžića. Adil Lozo je nakon presude izjavio:


„Ovo je osuda muslimanima, islamu i pozivam sve muslimane u BiH da im javno kažem da je ovo zaista osuda muslimanima i islamu. A ja kao profesionalac želim da dokažem tu činjenicu i najvjerovatnije da ću je dokazati.“

Postavlja se pitanje šta su razlozi za zataškavanje istine. Antroplog Nebojša Šavija Valha smatra da svaka zatvorena sredina nastoji da pojedinca onemogući da uradi bilo šta što bi remetilo prvidnu harmoniju unutar neke zajednice:


„Poglavari vjerskih zajednica nisu izolirani od takve situacije. Štaviše, upravo se u etnopolitičkom društvu poput bosanskohercegovačkog poglavari vjerskih zajednica postavljaju kao lideri malih zajednica unutar kojih se oni brinu da ne dođe do nikakvih, što bi se reklo, talasanja, pa se s te strane oni ne libe ni takvih strašnih stvari kao što su podržavanje ne samo pedofila.“

Slučaj sela Gluha Bukovica nije usamljen primjer. U Brčkom duže od godinu traje istraga protiv pravoslavnog sveštenika takođe optuženog za bludne radnje nad djevojčicom. Advokat u oba slučaja seksualnog iskorištavanja djece je Duško Tomić. Kaže da ova dva primjera nisu usamljena, te da je strašno što djeca ne mogu biti sigurna ni kada odu da uče vjeronauku:


„Mnogo nam je djece na ulicama, mnogo nam je djece po mjestima gdje su u velikoj mogućnosti da budu predmet seksualnog zlostavljanja od starijih i od onih kojima su roditelji poslali djecu. Tako, nažalost, dešava se da su nam djeca predmet pedofilije i u vjerskim objektima.“

Prema krivičnom zakonu Federacije BiH, za krivično djelo pedofilije predviđen je raspon kazne je od tri mjeseca do 15 godina zatvora. U težim slučajevima zaprijećena je i kazna dugotrajnog zatvora. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu do sada nije imalo slučaj gdje su osumnjičenici bili sveštena lica. Najduže izrečena kazna u slučajevima pedofilije koje je vodilo ovo tužilaštvo bila je osam godina zatvora, kaže glasnogovornica Edina Pirija:


„Zbog specifičnosti samih predmeta vezano za krivična djela gdje su oštećeni maloljetnici, odnosno djeca, nismo u mogućnosti izlaziti sa više detalja da ne bismo upravo njima nanijeli još veću štetu od one koju su već doživjeli.“

Advokat Duško Tomić navodi da je mnogo više slučajeva pedofilije nego što to javnost zna. Izrečene kazne u već procesuiranim slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, smatra Tomić, veoma su niske:


„Naša država prihvata da je dijete punoljetno sa 18 godina, ali je u krivičnom zakonodavstvu degradirala taj pojam tako što dijete smatra u Krivičnom zakonu do 14 godina. Iz tog razloga mislim da se nešto mora mijenjati jer moramo štititi dijete do 18 godina. Alarmantno je da nam se sve više pojavljuje brakova sa djecom do 14 godina i mislim da je to nešto strašno što je ova država potpuno zanemarila.“

Čini se da je slučaj Gluha Bukovica uzdrmao uspavanu bh. javnost. Tako je internet portal svevijesti.ba pokrenuo akciju pod nazivom „Prijavi pedofila iz svog okruženja“. Za samo tri dana, koliko akcija traje, javio se veliki broj građana, navodi Sedin Ćenan, glavni urednik ovog portala:


„Svakako da ćemo u ovoj akciji zatražiti od svih sigurnosnih službi u BiH da se ozbiljno uključe u rješavanje ovog problema. Prijave koje dobijamo nećemo objavljivati na našem portalu nego ćemo ih proslijediti Evropskoj policiji kako bi se mogli pokrenuti neki istražni postupci.“

Možda će zainteresovanost javnosti spriječiti buduće manipulacije djecom, što je očigledno bio slučaj sa najmlađim stanovicima Gluhe Bukovice koje su roditelji doveli da dočekaju osuđenog hodžu. A sve je zvučalo ovako:

Djeca plaču....

Neko iz gomile: Je li vam žao hodže?

Djeca uglas plačući: Jeste!

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG