Dostupni linkovi

Pežo PSA i Fijat Krajsler potpisali sporazum o spajanju


Znakovi Fijata i Pežoa, ilustrativna fotografija
Znakovi Fijata i Pežoa, ilustrativna fotografija

Francuski Pežo PSA i italijansko-američki Fijat-Krajsler potpisali su sporazum o spajanju čime će biti formiran četvrti najveći proizvođač automobila u svetu, saopštile su danas dve grupe.

Nova spojena firma sa preko 400.000 zaposlenih će imati obrt od gotovo 170 milijardi evra i godišnju prodaju od 8,7 miliona vozila, pod markama Fijat, Alfa Romeo, Krajsler, Sitroen, Dodž, DS, Džip, Lanča, Maserati, Opel, Pežo i Voksal.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, nova kompanija će sinergijom ostvariti uštedu od oko 3,7 milijardi evra, bez zatvaranja fabrika u okviru ove transakcije.

Spajanje dve firme treba da se završi za 12 do 15 meseci, navodi se u saopštenju.

Sedište nove kompanije će biti u Holandiji, ali će ona ostati kotirana na berzama u Parizu, Milanu i Njujorku.

Sadašnji predsednik FCA Džon Elkan, naslednik porodice Anjeli, biće predsedavajući novog upravnog odbora dok će Karlos Tavares biti generalni direktor nove spojene grupe.

Spajanjem će biti ostvarene uštede vezane za tehnologiju, proizvode i platforme koji će predstavljati oko 40 odsto od očekivanih ušteda od 3,7 milijardi, navele su dve grupe u saopštenju.

Kako se dodaje, uštede će omogućiti novoj grupi da pravi velike investicije u tehnologije i usluge koje se odnose na buduću mobilnost, odgovarajući na izazov propisa oko emisija ugljen dioksida.

XS
SM
MD
LG