Dostupni linkovi

PDV 25 posto, poskupljenja nužna


Ilustracija
Ilustracija
Od četvrtka se u Hrvatskoj primjenjuje stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 25 posto, čime je Hrvatska treća u Europi po visini tog poreza kojeg na kraju plate krajnji potrošači – prva je Mađarska sa 27 posto, a drugi Island sa 25,5 posto.

Iznimke su ulja i masti za prehranu, bijeli konzumni šećer, dječja hrana i isporuka vode, za što se primjenjuje stopa od 10 posto. PDV od 10 posto primijenit će se i na turizam kao najvažniju hrvatsku izvoznu granu, ali tek od sljedeće godine. Kruh, mlijeko, lijekovi, medicinska pomagala i knjige ostaju oslobođeni PDV-a.

„Povećanje PDV-a bilo je nužno, a to je tek prva od mjera koje Vlada poduzima kako bi ove godine došlo do zaokreta u gospodarstvu“, kazao je ministar financija Slavko Linić, objašnjavajući kako se želi porezno rasteretiti gospodarstvo kako bi ono postalo konkurentno i izvozno orijentirano.
"Dakle, krizu u Hrvatskoj vlasti žele riješiti isključivo preko leđa građana, kao što to žele i svi drugi političari u Europi. E – neće moći tako!“, poručio je Mladen Novosel.

„Kako zbog enormnih deficita nema prostora u proračunu, moralo se na žalost ići na mjeru poreznog opterećenja potrošnje. To je razlog zašto smo PDV povećali za ta 2 indeksna poena“, naveo je ministar.

Sindikati su ogorčeni i razočarani vladinom politikom štednje na račun građana. Žestok je u kritici nove Vlade lijevog centra u srijedu na obilježavanju Svjetskog dana akcije bio predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

„Što su nam obećavali? Nova radna mjesta, investiranje u realni sektor i proizvodnju! A što dobijamo zadnjih dana? Nove cijene naftnih derivata, nove cijene komunalija, veći PDV! Dakle, krizu u Hrvatskoj vlasti žele riješiti isključivo preko leđa građana, kao što to žele i svi drugi političari u Europi. E – neće moći tako!“, poručio je Novosel.

Finanancijski potezi nedovoljni

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić u izjavi za naš radio ne odobrava povišenje stope PDV-a s obrazloženjem pomaganja gospodarstvu, podsjećajući da je u Hrvatskoj uvijek bilo novca za projekte, ali da nije bilo - dobrih ideja!

Ljubo Jurčić
Ljubo Jurčić
„Tako da i sada, htjeli - ne htjeli, samo financijskim transakcijama ne može se potaknuti gospodarstvo. To je moguće ako se naprave drugi potrebni uvjeti, a onda da to finacijske transakcije izfinanciraju. Znači, samo sa financijskim potezima - bez obzira s kakvim su dobrim namjerama ti potezi povučeni - mi ćemo i dalje stagnirati“, ocjenjuje Jurčić.

Hoće li doći do poskupljenja? Naravno, tvrdi profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Drago Jakovčević.

„Povišenje PDV-a sa 23 na 25 posto će značajno povećati cijene, a siguran sam da to Vlada nije očekivala. Naime, kada se poveća stošpa PDV-a, onda će mnogi iskoristiti prigodu da povećaju svoje marže i da zarade sada više nego što bi mogli u normalnim okolnostima, jer su svjesni da će zbog recesije i krize koja je posvemašnja, strukturna i teška doći do manje potrošnje. Onda je najjednostavnije nadoknaditi gubitak prometa – povišenjem cijena!“, navodi Jakovčević.

Jurčić podsjeća da je već nakon formiranja nove Vlade upozorio kako nemaju jasan koncept oporavka hrvatske privrede:
"Ako se ovako dalje nastavi, to je umrtvljavanje hrvatskog gospodarstva, a time i stagnacija i dalje padanje“, upozorava Ljubo Jurčić.

„A bome ni ovih zadnjih dva-tri mjeseca ne uspijevaju izgraditi neki cjeloviti koncept. To vidimo po odnosu prema mljekarima, to vidimo po potezima u fiskalnoj politici koji su dosta nekonzistentni, i još najava da ćemo mi među prvima u Europi potpisati fiskalni pakt čime ćemo – uz monetarnu politiku kojom smo vezali noge ekonomskoj politici kao plivaču – sada vezati i ruke sa utegom vanjskog duga na leđima od 50 kilograma, odnosno 50 milijardi eura. Dakle, ako se ovako dalje nastavi, to je umrtvljavanje hrvatskog gospodarstva, a time i stagnacija i dalje padanje.“

Najavljena su brutalna poskupljenja struje i plina, kao i komunalija u nekim gradovima. Benzin neće poskupiti – do utorka, a onda – tko zna?

Sa druge strane, trgovci su već pojeftinili neke proizvode kojima je smanjena stopa PDV-a, ali ne živi se samo od ulja i šećera. Službeno se najavljuje da će poskupljenja biti oko jedan i po posto, možda dva.

„Koliko će to poskupljenje biti na terenu, i kada će se ono dogoditi – hoće li se desetak dana, mjesec ili dva umjetno držati cijene na postojećem nivou, pa će se onda dogoditi nagli rast, ili će trgovci ipak pribjeći čuvenom pojmu 'korekcije cijena' ili pak kapilarnom rastu koji će kroz dulje vrijeme dovesti do onoga do ćega će neminovno doći, a to su poskupljenja – to ćemo još vidjeti, jer to ulazi u domenu politike samih trgovačkih lanaca“, kaže za naš radio urednik portala supermarketi. info Domagoj Šojat.
XS
SM
MD
LG