Dostupni linkovi

Šta je patriotizam danas u Crnoj Gori?


Patriotizam pretpostavlja da domovina sama po sebi predstavlja moralnu vrijednost
Patriotizam pretpostavlja da domovina sama po sebi predstavlja moralnu vrijednost

Koliko je patriotizam danas u Crnoj Gori mjera iskrene ljubavi prema svojoj državi i želje da ona suštinski napreduje, a koliko predmet političkih i interesnih zloupotreba i manipulacija?

"Trpezu i onu kuću đe stojiš i živiš moraš da paziš. Ko mi ruši kuću i državu, pa da je iz ovih mojih vena, olovom u njega" - tako nam je osamdesetpetogodišnji Milo Nikočević iz Podgorice objasnio šta je za njega patriotizam.

Prema definiciji, patriotizam pretpostavlja da domovina sama po sebi predstavlja moralnu vrijednost, odnosno da pojedinac svoje interese uvijek mora podrediti interesima šire zajednice.

Slavka i Darinka, dvije Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

No, u današnjoj Crnoj Gori mnogi svjesno ili nesvjesno patriotizam poistovjećuju sa nacionalizmom, odnosno pripadanjem jednoj naciji.

Ljubav prema svojoj državi je nešto drugo, kaže nam Ivan iz Podgorice koji primjećuje da je danas u Crnoj Gori mnogo lažnog patriotizma.

"Patriotizam je danas poštovanje zakona, poštovanje reda, poštovanje države u tom smislu. Patritozam je međusobno uvažavanje ljudi, tolerancija, borba za drugoga, socijalna pravda. Na žalost, danas patriotizmom najviše barjače oni koji se kriju iza tog patriotizma a koji bi u svakoj normalnoj, uređenoj državi trebali da zaćute", komentariše Ivan.

Šezdesetdvogodišnji Podgoričanin Zoran Balaban je više od 150 puta dao krv i kaže da za njega nema većeg patriotizma od humanosti, odnosno ljubavi prema čovjeku.

"Ne gledam ni na vjeru ni na naciju ili bilo šta drugo. Nikome ne mislim zlo, samo dobro. Ono što bih pomislio sebi, pomislio bih i tebi. Ali danas je zlo vrijeme, nema više uvažavanja i poštovanja kao što je nekada bilo. Danas je sve samo gola prevara, interes", kaže Zoran.

Odgovor na pitanje šta je patriotizam danas u Crnoj Gori i šta bi trebalo da bude, nije jednostavan.

Crna Gora je i poslije 12. godina od obnavljanja nezavisnosti ostala duboko podijeljeno društvo po nacionalnoj, vjerskoj, klasnoj ali i drugim osnovama.

Profesorica književnosti iz Budve i odbornica Građanskog pokreta URA u tom gradu Božena Jelušić kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su podjele i političke zloupotrebe patriotizma udaljile Crnu Goru od suštinskog ideala o uspostavljanju građanskog društva u kojem svaki član radi, ne za naciju nego za zajednicu.

"Patriotizam nije isprazna ljubav i barjačenje u odnosu na svoju zajednicu samo zbog toga što je eto 'naša' zajednica. Ja mislim zapravo da je najveći patriota onaj koji kritičkim promišljanjem, smislenom i argumentovanom kritikom i pomoći na svim planovima doprinosi da zajednica bude bolja i pravednija prema svima. Dakle, patriota nije apologeta već kritički učesnik u usavršavanju te zajednice. To je za mene patriotizam", konstatuje Božena Jelušić.

Istoričar i poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista Dragutin Papović za RSE kaže da je patriotizam sastavni dio politike i dio programa neke političke partije.

"Crna Gora tu nije izuzetak nego je tako u svakoj državi. Svaka politička partija i svaka vlast i njeni najznačajniji predstavnici se trude da svoje odluke definišu prije svega kao nešto što je izraz patriotske politike. U svakom slučaju ono što je sigurno jeste to da se svaka politika može mjeriti i ocjenjivati na osnovu rezultata. Tako se onda vidi da li je napravljen dobar ili loš potez. Na kraju, ni to ne treba da oslikava neko potpuno stanje patriotizma jer se mnogi potezi preduzimaju sa dobrom namjerom ali nemaju uvijek dobar ishod", komentariše Papović.

Za najstarijeg učesnika u anketi Mila Nikočevića ljubav prema domovini nije samo braniti je od drugih nego i od sebe, odnosno nekih loših navika. Posebno ga tišti ekološka nekultura.

"Nesavjesni bacaju a pošteni čiste...đe pojedemo burek tu bačimo, đe pojedemo jabuku tu bačimo. A što da ne sadimo borove i orahe, to su stabla koja daju najzdraviju hladovinu. Ajmo da čistimo. A čije ćemo da čistimo? Pa naše!", kaže Milo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG