Dostupni linkovi

Patrik Mun u Banjaluci: Građani se moraju pobuniti protiv korupcije


Patrik Mun
Patrik Mun
Nakon posjete Banjaluci i razgovora sa političkim liderima RS, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrik Mun (Patrick Moon) poručio je građanima BiH da je vrijeme da se pobune protiv korupcije koja je, kako je rekao, glavni problem u zemlji.

Američki ambasador u utorak u Banjaluci je imao odvojene susrete sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, premijerom RS Aleksandrom Džombićem, predsjednikom NS RS Igorom Radojičićem, liderom opozicione Partije demokratskog progresa Mladenom Ivanićem i izršnim direktorom TI Srđanom Blagovčaninom.

Patrik Mun je rekao da je sa svim političkim liderima u Banjaluci, osim o nekim aktuelnim političkim pitanjima, razgovarao i o korupciji kako bi ih, kako je rekao, podstakao da govore naglas o ovom problemu.

Veoma je važno i da se čuje glas građana koji treba da poruče političarima da više neće tolerisati korupciju u vlasti, kazao je Mun.

Američki ambasador je naglasio i da su Sjedinjene Američke Države u BiH kroz USAID pokrenule program pod nazivom Acaunut koji će funkcionirati širom zemlje, kako bi stimulisali građane da govore o korupciji.

„Ukoliko želimo da Bosna i Hercegovina ide svoim putem i da zauzme mjesto koje joj pripada, da bude potpuno integrirana u Evropsku uniju i NATO savez, onda građani moraju govoriti o korpuciji kako bi ona postala dio prošlosti“, istakao je Mun.

Ambasador Mun je na novu temu razgovarao i sa predstavnicima Transparency International BiH.

Izvršni direktor TI Srđan Blagovčanin rekao je da BiH ne bilježi napredak i da je američkom ambasadoru izrazio zabrinutost zbog stanja u zemlji.

„Prema svim istraživanjima, koja smo nebrojeno puta dosad ponavljali, BiH je i dalje zemlja sa najvećim stepenom korupcije u regionu, zemlja u kojoj se reforme ne provode, zemlja koja ima najveći problem sa političkom korupcijom. Dakle, upravo tamo odakle bi trebala da dolazi politička volja za borbu protiv korupcije postoji ogroman problem“, ocijenio je Blagovčanin.

Sasvim je jasno da je nemoguće provesti bilo kakve reforme u BiH bez borbe protiv korupcije, zaključio je Blagovčanin.
XS
SM
MD
LG