Dostupni linkovi

Ministarstvo kulture na zahtev patrijarha Porfirija menja Nacrt zakona


Patrijarh Porfirije protivi se novom Zakonu o kulturnom nasleđu
Patrijarh Porfirije protivi se novom Zakonu o kulturnom nasleđu

Maja Gojković, ministarka kulture Srbije, prihvatila je predloge patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija koji je javno zatražio povlačenje Nacrta zakona o kulturnom nasleđu.

Između ostalog, patrijarh je prigovorio i zbog izostanka predloga za zakonske odredbe o kulturnom nasleđu koje se nalazi na teritoriji Kosova.

U dopisu, koji je u ponedeljak (31. maj) objavljen na portalu SPC, kaže se da je Nacrt zakona u suprotnosti sa trenutno aktuelnim Zakonom o crkvama i verskim zajednicama.

“Između ostalog, poglavar Srpske pravoslavne crkve je ukazao da se u šest članova nacrta ovog zakona pominje Autonomna pokrajina Vojvodina, a ni u jednom članu Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, gde je kulturno nasleđe najugroženije i, gotovo svakodnevno, izloženo napadima i devastiranju“, naznačeno je u dopisu kako ga je preneo SPC.

Takođe, Porfirije je ukazao na mogućnost „nedobronamenih zaključaka", kako je opisao mogućnost da se Kosovo, koje on označava kao "južnu srpsku pokrajinu", izuzme iz teksta krovnog zakona.

Takođe se navodi da je SPC “najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa” i da kao takva nije bila uključena u izradu Zakona u kulturnom nasleđu „koji zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje”.

Zašto Ministarstvo prihvata sugestije patrijarha?

Potom je ministarka kulture Maja Gojković obavestila patrijarha Porfirija da su njegovi predlozi prihvaćeni "u cilju poboljšanja i unapređenja teksta Nacrta zakona”.

Maja Gojković, ministarka kulture u Vladi Srbije
Maja Gojković, ministarka kulture u Vladi Srbije

Kako stoji u saopštenju iz Ministarstva, Gojković je u pismu patrijarhu navela da se tekst na koji su dostavljene primedbe i sugestije ne nalazi u fazi Predloga zakona, ne u postupku usvajanja pred Vladom ili Skupštinom Srbije.

Dodala je da su posebna pažnja, zajednički trud i zalaganje usmereni su na zaštitu kulturnog nasleđa koje se nalazi “na teritoriji naše Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, koje je svakodnevno izloženo napadima i uništavanju”.

Zahtev Kosova UNESCO-u

Podsetimo, Kosovo se pre deset dana obratilo organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) sa zahtevom da sa liste ugroženih kulturnih spomenika ukloni četiri objekta SPC.

Reč je o tri manastira i jednoj crkvi koja su, kao istaknuti spomenici vizantijske kulture perioda između 13. i 17. veka, pod zaštitom UNESC-a: Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Odgovor UNESCO-a do ovog trenutka nije stigao, a povodom zahteva Vlade Kosovao nije se oglasila ni SPC.

Šta je cilj novog zakona u Srbiji?

Usvajanjem Zakona o kulturnom nasleđu zamenio bi se Zakon o kulturnim dobrima koji je donet 1994. godine.

Ministarstvo kulture organizovalo je od 11. do 25. maja javne rasprave u većim gradovima u Srbiji, a od 6. do 28. maja bilo je moguće poslati primedbe i sugestije.

XS
SM
MD
LG