Dostupni linkovi

Patrijarh srpski Porfirije stigao u posjetu Banjaluci


Patrijarh srpski Porfirije sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i vjernicima ispred Hrama Svete Trojice, Banja Luka, 22. oktobar 2021.

Patrijarh srpski Porfirije, poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), stigao je u Banjaluku u petak 22. oktobra, gdje su ga dočekali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, i predsjednica Republike Srpske (jednog od dva entiteta u BiH), Željka Cvijanović.

Lider SPC je dočekan u Hramu Svete Trojice u Banjaluci. Ispred crkve dočekao ga je veliki broj pravoslavnih vjernika.

Patrijarh se obratio okupljenim vjernicima u crkvi, i rekao kako se “u Republici Srpskoj desilo čudo i vjera se probudila iz pepela, te pokazalo da je Gospod živ u ovom narodu”.

"Radujem se što sam došao u ovaj grad i eparhiju, kao i mnogo puta ranije, jer sam uvijek dolazio sa svješću da dolazim među svoje", rekao je patrijarh Porfirije.

"Na vama, vašim životima, Gospod je pokazao da je Bog ljubavi koji čini čuda, baš tamo gdje se izgubila svaka nada da ima Gospoda, ali se nije izgubila vjera u njega", rekao je patrijarh srpski.

On je istakao da u Crkvi Hristovoj ništa nije dato da bude pojedinačno, da izdvaja bilo koga, već da su darovi dati baš zbog toga da bi kroz svoje posebnosti i različitosti mogli da stupe u harmonuju jedinstva, da ga izgrađuju.

"Da bismo gradili i izgrađivali jedinstvo u Hristu potrebno je ponekad staviti po strani i ono što mislimo da je ponekad bolje, potrebno je pokazati smirenje kako bismo svi mogli ići dalje u dobru i vrlini", poručio je srpski patrijarh.

Lider SPC je dodao da "sagledavanje svake ideje, svakog problema sa različitih tačaka gledanja može doprinijeti spasonosnom jedinstvenom rješenju".

On je dodao da nije moguće uspostaviti bilo koju vrstu napretka, bilo koju vrstu razumijevanja niti graditi jedinstvo ako nema molitve.

Iz Eparhije banjalučke, kojoj patrijarh stiže u svoju prvu zvaničnu posjetu, pozvali su vjernike da dočekaju patrijarha Porfirija.

Poručili su da je “ovaj dan blagoslov za sve vjernike, sveštenstvo i monaštvo Eparhije banjalučke”. Na vjernike su apelovali da poštuju sve epidemiološke mjere.

Porfirije: Moderni patrijarh ili isti kao prethodnici?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:38:20 0:00
Direktan link

Patrijarh će u subotu, 22. oktobra, zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom služiti liturgiju u manastiru Miloševac u blizini Prijedora, na sjeverozapadu BiH.

Obnova manastira je započeta 2018. godine, a patrijarh dolazi povodom završetka građevinskih radova.

Patrijarh Porfirije je drugi put u kratkom periodu stigao u posjetu Bosni i Hercegovini.

On je 16. oktobra došao u posjetu Mitropoliji daborbosanskoj, a dan kasnije je služio jutarnju liturgiju u Sabornoj crkvi u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG