Dostupni linkovi

Patrijarh Irinej: Razgovaraću sa Amfilohijem, ostajem pri pozivu na glasanje


Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je za RSE da ostaje pri pozivu kosovskim Srbima da učestvuju na tamošnjim lokalnim izborima.

„Ja sam rekao šta mislim. Mislim da je to korisnije“, kazao je patrijarh.

Odgovorio je time na poziv koji je kosovskim Srbima uputio crnogorsko-primorski mitropolit Amfilohije, pozivajući ih da ne izađu na izbore zakazane za nedelju 3. novembra.

Navodeći da između njih dvojice nema nikakvog rascepa, patrijarh Irinej kaže da mitropolit Amfilohije ima svoje mišljenje, te da će o tome sa njim razgovarati. Ipak dodaje:

„Mitropolit Amfilohije želi da bude i mitropolit i gospodar Crne Gore. Pa valjda u tom smislu daje takve izjave“.

Patrijarh Irinej je dalje odbacio ocene da su različite izjave sa vrha SPC, a upućene srpskom biračkom telu na Kosovu, uticalo na njihovo dodatno zbunjivanje.

„Na žalost sve je podeljeno pa i to. Neka svako postupi onako kako misli. Videćemo šta će da bude, ali manje više sve to ide na žalost maglovito. Ne verujem da smo bilo koga zbunili. To niko ne smatra za zabunu. Najbolje da Srbi na Kosovu i Metohiji procene šta je za njih korisnije. Moje mišljenje je da bi bilo najbolje, što sam i kazao, da izađu svi ili ne izađe niko. Ali to je kod nas teško srediti“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije postavio, ne po prvi put, potpuno suprotno patrijarhu, poručivši da Srbima da bi “svako glasanje značilo prihvatanje nasilja i nasilno otimanje od Srbije njenog neoduzimljivoga dela koji je srce sveukupne njene istorije i njenog bića".
Mitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije

Koordinator crnogorsko-primorske mitropolije Velibor Džomić navodi da je Amfilohijeva izjava veoma jasna, precizna i razumljivo saopšetna, te da je nema razloga dodatno pojašnjavati. I još dodaje da nije prvi put da pojedini arhijereji imaju stav koji se razlikuje od stava patrijarha SPC-a.

Iako su se patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije nakon i iznetih različitih poruka zajedno pojavili na otvaranju izložbe arhiva u muzeju SPC-a, razgovor sa crnogorsko-primorskim mitropolitom koji za RSE najavljuje poglavar SPC-a još jednom ukazuje na već poznati razdor unutar sprske crkve, ali i ostavlja pitanje može li na Amfilohija bilo ko uticati.

U svakom slučaju, njegove poruke nisu se svidele predstavnicima vlasti u Beogradu. Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun poručuje da Amfilohije unosi dodatnu destabilizaciju i raskol uoči izbora.

“Mislim da je vladika Amfilohije jednostavno izvan vremena i da nije dorastao situaciji. Zbog toga njegove izjave mogu da nanesu popriličnu štetu”, rekao je Drecun za RSE.

Šoruke koje stvaraju konfuziju

Iako je stvorena konfuzija kod srpskih birača na koje Srpska crkva ima dubok uticaj, Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose ipak veruje da veću snagu ima poruka patrijarha, i pre svega, predstavnika srpske crkve na Kosovu, koji su poput episkopa raško-prizrenskog Teodosija i sveštenstva manastira Visoki Dečani, pozvali na glasanje.

„Poruke tzv. nebeske Srbije nisu deo realnosti samih Srba na Kosovu i mislim da stvaraju jednu veliku konfuziju. Ono što uvek kažem ljudima koji daju takve izjave jeste – dođite na Kosovo, uverite se kakvo je realno stanje i vidite da li je to što vi pominjete moguće ukoliko želite da neki Srbi tamo ostanu da žive u budućnosti“, navodi Đurđević.

Poruke iz Srpske crkve dodatno su pojačale amtosferu zbunjenosti, straha i neizvesnosti u kojoj protiče priprema izbora na severu Kosova. Rezultati istraživanja koje je tokom septembra sproveo Forum za etničke odnose pokazuju da je kampanja protiv izlaska na birališta jača od kampanje za izlazak, a da atmosferu karakterišu i jake podele unutar srpske zajednice.

„Mnogi Srbi nisu smeli da učestvuju u istraživanju, zazirali su od toga da imaju bilo šta sa izborima. Ta atmosfera se pojačava u Kosovskoj Mitrovici postojanjem mobilnog razglasa koji ide gradom i danju i noću i emituje patriotske pesme i poruke bojkota izbora“, prenosi Đurđević i dodaje da se zvanična kampanja Liste Srpska, koju podržava Beograd, vodi ili na temi etničke i nacionalističke mobilizacije ili straha od gubitka posla.

Atmosferu oslikava i primer na koji ukazuje Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja.

„I sami ljudi koji su na izbornim listama se kriju od istraživača. Kada su ih naše koleginice iz Mitrovice zvale, oni su pokušavali da sakriju da su na listama“, kaže Gavrilović.

Suprotno očekivanjima, istraživači konstatuju i da je za svega 0,02 odsto ispitanika prioritet Kosovo u sastavu Srbije. Najveći broj njih navodi egzistencijalne probleme - smanjenje nezaposlenosti, siromaštva, pitanja infrastrukutre, kriminala i korupcije.

Raniji podaci pokazuju da 45 odsto srpskih birača ne bi izašlo na izbore, 24 posto još uvek razmišlja, dok 18 odsto njih ne bi glasalo. Ipak, istraživači ukazuju na to da će najveći broj odluku donositi u poslednjem momentu, a da će ona zavisiti pre svega od osećaja bezbedosti i toga da li će izbori biti regularni.
XS
SM
MD
LG