Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Patrijarhovo izvinjenje muslimanima


Serbia - The Head of Serbian Orthodox Church, Patriarch Irenaeus address the media representatives,28Jan2010
Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej izvinio se muslimanima i izrazio "najdublje žaljenje" zbog, kako je naveo, "svog nesmotrenog
paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimana", a koje je preneto u dnevnom listu “Blic”.

"Povodom mog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimana prenetog, izjavljujem da on zaista može da bude protumačen na način na koji su ga shvatili oni muslimanski vernici i verski lideri koji su se osetili povređenima iako takvu nameru uopšte nisam imao niti taj nesrećni iskaz izražava moj stvarni odnos prema islamu, utemeljen na apsolutnom uvažavanju identiteta, digniteta i integriteta muslimana kao pojedinaca, Islamske zajednice kao celine i islama kao velike svetske religije",
navodi se u izjavi patrijarha objavljenoj na sajtu SPC.

POMIRLJIV STAV

Mirko Đorđević, sociolog religije u izjavi za RSE kaže da je patrijarhovo izvinjenje neka vrsta dodatnog objašnjenja iznetog stava.

„Deluje dosta pomirljivo, jer je patrijarh sada naglasio da nije reč o veri. Ali mislim da to neće sasvim umiriti muslimane, pošto je prva izjava koju je dao jedna vrsta, što bi rekli Francuzi, gafa. Malo nesmotrena“, objašnjava Đorđević.

Inače, patrijarh Irinej je još naveo da nema želju da "pokaže naknadnu pamet niti da traži izgovor", ali je dodao da Blic nije objavioono što je prethodilo, ali i ono što je bilo u nastavku njegove izjave.

“Javnost bi saznala i za moje reči da smo svi stvoreni po slici i prilici Božjoj i da smo, samim tim, pozvani da čovekoljubljem prevazilazimo sve postojeće razlike i da živimo u zajedništvu i međusobnoj ljubavi i poštovanju", navodi se u patrijarhovoj pisanoj izjavi dan pošto je, neuobičajeno za dosadašnje prilike u SPC, odgovarao na novinarska pitanja u Patrijaršiji.

"Izražavam svoje najdublje žaljenje zbog ovog iskaza i zbog njegovih posledica, a muslimanima - našim bližnjima i našoj braći - upućujem svoje iskreno izvinjenje", naveo je patrijarh srpski Irinej.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG