Dostupni linkovi

Patrick Moon: Koraci za napredak BiH


Patrick Moon
Patrick Moon
Integrisanje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO najbolji je put ka miru, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu, rekao je na redovnoj sesiji "Kruga 99" ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.

U toku izlaganja, Moon je govorio o ključnim koracima za napredak BiH: integraciji u EU i NATO-u, ekonomiji, obrazovanju, nezavisnosti medija, njegovanju demokratije i evropskih vrijednosti.

Tri su uslova koje je EU formulisala za dobijanje statusa zemlje kandidata u slučaju BiH: implementacija presude "Sejdić-Finci", pitanje državne imovine i popis stanovništva.

Ove uslove moguće je ispuniti, kako je Moon, uz iskrene namjere i malo dobre političke volje.

"Nažalost, još uvijek čekamo na formiranje vlasti na državnom nivou. Vladajuća koalicija koja je ključna za napredak, po mnogim pitanjima, moraće se bazirati na kompromisima i nijedna stranka ili grupa stranaka ne može očekivati da će dobiti sve što sada traže da bi bili partneri u novoj vladi.”

U širokoj koaliciji koja treba biti inkluzivna i spremna na ostvarivanje konkretnih rezultata, ambasador Moon bi rado vidio oba HDZ-a koji su, podsjetio je ranije, odbila paket rješenja međunarodne zajednice. Također je dodao:

“Iako HDZ-ovi imaju najveći procenat podrške, to nisu jedine stranke koje predstavljaju Hrvate u ovoj zemlji.”

Ono što se očekuje od nove vlasti su reforme i brži put ka NATO-u i EU. U tom kontekstu, amabasador Moon je predstavio osam koraka, koji se velikim dijelom odnose na ekonomiju, obrazovanje i medije, a koje smatra nužnim za napredak BiH. Potreba stvaranja bolje poslovne klime je prvi korak na tom putu.

“Žalbe koje najčešće čujemo od postojećih kompanija jesu žalbe na visoke stope taksi i doprinose koje poslodavci plaćaju za društvene naknade. Sistem ustvari obeshrabruje upošljavanje i time doprinosi nezaposlenosti”, kazao je američki ambasador.

Drugi korak za napredak BiH je potreba za većom poslovnom efikasnošću i većim stepenom privatizacije.

Da bi se privukla ozbiljna ulaganja u energetski i druge važne grane industrije, entitetske vlade moraju ponuditi veći nivo kontrole potencijalnim investitorima. To je, smatra američki ambasador nemoguće sve dok je više od pola proizvodnje u BiH u rukama kompanija koje su u državnom vlasništvu.

“To je mnogo veći omjer kompanija čiji je vlasnik vlada nego što je tipično za Evropu”, kaže Moon.

Zajedničke vrijednosti

Revidiranje javne potrošnje treći je nužan korak koje bh vlasti moraju implementirati. Lidere sa svih nivoa, američki ambasador pozvao je na stvarne rezove njihovih plata i naknada, naglašivši i potrebu za revidiranjem programa socijalnih naknada.

Ilustracija
U tom kontekstu, kao četvrti neophodni korak za napredak BiH, ambasador Moon je podvuako borbu protiv korupcije i jačanje vladavine zakona.

“Vladavina zakona u cijeloj BiH na državnom nivou i na ostalim nivoima ključno je ne samo za obezbijeđenje pravde za ljude u zemlji, nego i za privlačenje stranih investicija. Opasno je i neprihvatljivo što neki politički lideri nastoje uticati na rad sudija i tužilaca, javno napadajući njih ili njihove institucije, dok BiH ide ka EU”.

Promovisanje poduzetništva, kao ključnog elementa dinamične ekonomije, peti je korak za napredovanje BiH. Kao šesti korak ambasador Moon naveo je obrazovanje za globalnu ekonomiju.

“Integracija u školama je ključna koliko i integracija BiH u EU. Nastavni planovi i programi moraju biti urađeni u skladu sa evropskim standardima.”

Sve navedeno nemoguće je unaprijediti bez nezavisnih medija koji su temelj prosperitetne i dobro funkcionirajuće demokratije, Kao osmi, poslijednji korak ambasador Moon naveo je prepoznavanje zajedničkih vrijednosti i evropskog identiteta bh. građana.

“Bošnjaci, Hrvati, Srbi i svi ostali u ovoj zemlji imaju zajedničke vrijednosti i težnje ka evropskim integracijama. Svi Bosanci i Hercegovci, također, imaju zajednički evropski identitet i evropsku budućnost. Vrijeme je da se konstrukivno udruže oni interesi koji su svima zajednički."

Američki ambasador poručio je na kraju da nema nikakve sumnje da će SAD ostati stalni prijatelj i partner BiH. Kazavši kako se od SAD ponekad zahtijeva da uradi ono što je nemoguće, dodao je i kako je velika odgovornost na novim vlastima da reforme provedu i da konačno osiguraju stabilan put BiH u EU i NATO.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG