Dostupni linkovi

BiH: Uslovi korišćenja vizne liberalizacije


Pasoš Bosne i Hercegovine, ilustrativna fotografija
Pasoš Bosne i Hercegovine, ilustrativna fotografija
Kako se najavljuje, ove sedmice u BIH će početi Informativna kampanja o pravima i obavezama građana BiH, vezanim za Odluku o liberalizaciji viznog režima.

Suština kampanje će biti poruka da u Evropsku uniju bez viza mogu putovati samo građani BiH koji imaju biometrijske pasoše, da je ta mogućnost ograničena na tri mjeseca unutar perioda od šest mjeseci. Ova odluka, međutim, ne daje pravo građanima BiH da rade ili ostaju duže u zemljama EU, da traže azil ili da mogu dobiti novac, socijalnu pomoć ili zaposlenje u zemljama članicama EU.

Kako se ne bi desile zloupotrebe kod putovanja bez viza u zemlje Evropske Unije ili kako bi građani BiH bili upotpunosti informisani s pravima i obavezama koje proističu iz Odluke o liberalizaciji viznog režima, Ministarstvo sigurnosti BiH je pripremilo Informativnu kampanju namijenjenu građanima BiH. To je potvrdio za RSE ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, precizirajući da će kampanja početi tokom ove sedmice.
Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH

„Čekali smo da nam saopće tačan datum kad počinje liberalizacija viznog režima, da bismo taj podatak mogli unijeti unutar svih ovih materijala koje ćemo distribuirati kako kroz elektronske tako i pisane medije,i druge načine obavješatavanja. Nastojaćemo i kroz institucije sistema, preduprijediti sve što bi moglo biti zloputreba putovanja bez viza”, rekao je ministar sigurnosti.

“Prije svega nastojaćemo objasniti građanima BiH da su oni potpuno ravnopravni u putovanjima sa građanima drugih evropskih zemalja, ali da ulazak u neku od zemalja bez vize, ne znači mogućnost ostanka u njoj , mogućnost zapošljavanja, ilegalnog rada i tome slično. Takođe se nadam da ćemo u dovoljnoj mjeri pripremiti građane kako ne bi bili žrtve raznih mešetara koji su- na primjerima drugih zemalja iz našeg okruženja – ljude varali, lagali da im vizna liberalizacija donosi posao u EU, što nije istina. Imaćemo kontinuirane sastanke sa svim institucijama koje na određen način trebaju da prate razna područja za ispunjavanje obaveza, čime ćemo nastojati da se preduprijedi sve ono što se ne bi uklapalao u odluku o viznoj liberalizaciji, ili što bi moglo biti njena zloupotreba“
, ističe Ahmetović.

Na dosljednoj primjeni Odluke o liberalizaciji viznog režima, bez zloupotrebe, insitirali su tokom posjete BiH, komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Cecilia Malmström i predstavnik belgijskog Predsjedništva EU Melchior Wathelet.

Boraveći u u Sarajevu krajem prošle sedmice, upozorili su da je odobravanje bezviznog režima za građane BiH važna odluka, ali da je tokom njene implementacije važno spriječiti slučajeve zloupotrebe.

„Ovo je fantastična mogućnost, ali je nemojte zloupotrijebiti, molim vas. Ako Komisija smatra da postoji sistematsko zloupotrebljavanje viza, liberalizacija viznog režima se može povući“, upozorila je Malmström.

Objasnila je da će u Evropsku uniju bez viza moći putovati samo građani BiH koji imaju biometrijske pasoše te da je ta mogućnost ograničena na tri mjeseca unutar perioda od šest mjeseci.Ova odluka, međutim, ne daje pravo građanima BiH da rade ili ostaju duže u zemljama EU, precizirala je komesarka Malmström.

Predstavnik belgijskog predsjedništva EU Melchior Wathelet, izjavio je da je odluka o viznoj liberalizaciji važan signal za BiH, te da pokazuje povjerenje zemalja članica EU, zbog čega je važno da ne bude zloupotrijebljena.

„Liberalizacija ne znači da građani mogu tražiti azil, dobiti novac, socijalnu pomoć ili zaposlenje u zemljama članicama EU“, bio je jasan Wathelet.
Liberalizacija ne znači da građani mogu tražiti azil, dobiti novac, socijalnu pomoć ili zaposlenje u zemljama članicama EU - rekao je Wathelet.

Potrebno je da se vizna liberalizacija provede na pravi način jer postoje obaveze vezane za ovu odluku, naveo je i dodao da je u zajedničkom interesu da liberalizacija bude "priča o uspjehu".

Ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, podvlači da BiH nije dobila viznu liberalizaciju kao poklon, to je rezultat jednog upornog i kontinuiranog rada, u posljednjih godinu i po na ispunjavanju uvjeta iz Mape puta.

„To je bio veoma značajan posao na ispunjavanju evropskih standarda u različitim oblastima što je rezultiralo značajnom odlukom o bezviznom režimu“, kaže on.

Evropska komisija će pratiti kako se Odluka primjenjuje u zemljama zapadnog Balkana – pa tako i u BIH.

„S Evropskom Komisijom smo imali veoma dobru saradnju tokom praćanja ispunjavanja uvjeta, nadam se da će ta saradnja biti nastavljena i da ćemo je okončati zaključcima kojim će BiH dobiti pozitivne ocjene za provođenje odluke o viznoj liberalizaciji.Time ćemo zaštititi BiH ali i jačati ugled Evropske komisije
“, istakao je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.
XS
SM
MD
LG