Dostupni linkovi

Partije za sastanak o Paradi ponosa


Ilustracija
Ilustracija
Da bi predstojeća Parada ponosa prošla bez ikakvih problema, nevladina organizacija Forum Progres je poslala zahtjev svim parlamentarnim strankama za razgovor na kojem bi bila zatražena podrška LGBT zajednici za slobodu okupljanja bez nasilja. Ovaj poziv je političkim partijama poslati tokom vikenda, a očekuju se odgovori do kraja sedmice.

Političke partije koje smo kontaktirali nemaju ništa protiv da se sastanu sa predstavnicima nevladine organizacije koja organizuje paradu ponosa u Podgorici.

NVO Forum porgres je tražila razgovor sa rukovodstvima svih stranaka kako bi, prema riječima Zdravka Cimbaljevića, održavanje ove manifestacije proteklo bez problema. Cimbaljević očekuje odgovore političkih partija u narednih nekoliko dana.

"Namjera nam je da predstavimo poruke i koncept Parade ponosa, ali i izazove na koje nailazimo. U pismima političkih partija kazali smo da ne želimo da na bilo koji način prejudiciramo njihove stavove, ali smo uvjereni da možemo tokom samog razgovora da postignemo značajnu saglasnost, posebno oko prava na život pravo na slobodu okupljanja i odsustvo nasilja, naravno. Takva poruka daje sigurnost i LGBT osobama i cijeloj javnosti", smatra Cimbaljević.

Demokratska partija socijalista će pozitivno odgovoriti na zahtjev predstavnika LGBT populacije, kaže Rajko Kovačević.

"DPS će, kako smo i ranije nevosmisleno saopštavali, dati podršku svima koji na primjeren način izražavaju svoje različitosti u cilju jačanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, što takođe znači punu podršku institucijama koje će se starati o ukupnom ambijentu u vezi sa najavljenim događajem. Pretpostavljam takođe da ćemo pozitivno odgovoriti na poziv ove NVO da prisustvujemo tom događaju, ukoliko organizatori cijene da je to značajno za iskazivanje tolerancije prema pripadnicima LGBT populacije. Nama je stalo da i u ovom segmentu pokažemo da je Crna Gora društvo tolerancije i poštovanja svim međusobnih različitosti", poručio je Kovačević.

NOVA ne podržava paradu

I u Pokretu za promjene će razgovarati sa predstvnicima Foruma progres jer prema riječima Koče Pavlovića, eventualno loša organizacija Parade ponosa bi dovela do povećanja stepena homofobije u društvu.
Koča Pavlović, foto: Savo Prelević

"Na tom sastanku ćemo u stvari da im prenesemo ono što smo više puta ponavljali, do koje je mjere to jako, jako bitno da se dobro organizuje i da protekne bez bilo kakvog nasilja i bilo kakvih sukoba. Neophodno je da se smanjuje taj nivo homofobije u društvu a svaka loša organizacija, koja bi eventualno dovela do nekoga nasilja bi u stvari samo podstakla i povećala nivo homofobije u društvu, koje je inače homofobično",
smatra Pavlović.

Goran Danilović je saopštio da će na eventualnom sastanku ponoviti stav Nove srpske demokratije zašto ne treba organizovati Paradu ponosa u Podgorici. Ova stranka se protivi održavanju Parade ponosa s tim što ne spori da LGBT osobe imaju sva ustavom garantovna prava.

"Dakle, organizacija te parade neće donijeti ništa dobro i ništa novo pravima LGBT populacije u Crnoj Gori. Ta prava po mom skromnom sudu nijesu ni ugrožena. Može samo donijeti nesporazum i isprovocirati, na našu žalost jedan dio potpuno konzervativne javnosti koja nikako ne prihvata tu vrstu različitosti i napraviti problem LGBT populaciji, prije svih a potom i problme Crnoj Gori. U Crnoj Gori ja istinski ne znam niti jednu organizaciju koja ima sada potrebu da osporava prava tim ljudima. Oni su dio ovoga društva i imaju Ustavom garantovana prava. Samo NOVA ne može podržati paradu jer zaista ne vidimo šta to donosi izuzev problema i vjerovatno će to biti izgovor vlasti da ponovo podijeli Crnu Goru na onaj konzervativni i neki drugi dio. Jednostavno kazano, što se nas tiče tu je stav vrlo precizan",
poručio je Danilović.

Na pitanje da li to znači da ćete se sastati sa njima i to im saopštiti ili se nećete sastati sa njima, on odgovara:

"Ukoliko je neko tražio sastanak od NVO sektora sa nama, ukoliko mu znači da mu ponovimo ovu argumentaciju mi ne bježimo uopšte od toga. Taman posla. Mi ne doživljamo te ljude kao nekoga ko nema svoja prava i ko ne treba i ne smije da se sretne sa rukovodstvom NOVE. Ali ovo što kažemo javno reći ćemo bilo kojoj NVO koja se bavi zaštitom LGBT prava ili ih promoviše".
XS
SM
MD
LG