Dostupni linkovi

Paroh cetinjski: Patrijarh Irinej u vremenu od prije 100 godina


Kosovo -- Serbian Patriarch Irinej greets Serb faithful after being formally enthroned at the Patriarchate of Pec, 03Oct2010
Mediji u Crnoj Gori prenijeli su izjavu patrijarha srpskog Irineja koji je za beogradski NIN rekao da Crna Gora ide svojim putem, a da će se vidjeti gdje će otići Crnogorci.

Srpski patrijarh je saopštio da će se vidjeti i da li će Crnogorci postati Italijani, Vatikanci, možda i Albanci.

Da li su u Mitropoliji crnogorsko primorskoj saglasni sa ovim ocjenama, pitali smo paroha cetinjskog, sveštenika Gojka Perovića.

"Moram da konstatujem da u pogledu medijskih nastupa i djelovanja prema javnosti, naša Pravoslavna crkva često vrlo liči na jednu staru patrijarhalnu crnogorsku porodicu nego na savremenu zemljaksu organizaciju čiji su potezi unaprijed pripremljeni i proračunati. U našoj crkvi kao i u našoj staroj crnogorskoj familiji najstariji, najomiljeniji i prvi po časti nekad kaže u ime svih mlađih od njega neku riječ sa kojom se mlađi ukućani ne slažu, oko koje se nije konsultovao sa drugima", kaže sveštenik Perović.

To, međutim, dodaje, "ne znači da poslije takve izjave ljubav slabi da zajednica slabi ili da je pozicija ovoga prvog po bilo kom osnu dovedena u pitanje".

"Njegova svetost, Patrijarh srpski, gospodin Irinej dao je izjavu sa kojom se ne bi dobar dio sveštenika i vjernika SPC i Mitropolije crnogorsko primorske, ali to neka bude razlog daljeg napora svih nas da se po pitanju jevanđeljske misije u Crnoj Gori više trudimo da razumijemo ljude koji ovdje žive, njihova nacionalna osjećanja, pa čak i politička uvjerenja", navodi paroh.

Zašto je patrijarh srpski dao ovakvu izjavu, sveštenik Perović ovako komentariše:

"Već sam pominjao, s obzirom na godine i doba kada je sticao svoja saznanja o Crnoj Gori, kada je upoznavao Crnu Goru, patrijarh srpski Irinej više je u saglasju sa stavovima kralja Nikole i Petrovića i vremenom od prije 100 godina nego sa savremenim Crnogorcima. Kako je kralj sve Crnogorce u njegovo doba doživljavao kao Srbe u nacionalnom smislu, a Crnu Goru kao srpsku kraljevinu, tako i njegova svetost, patrijarh srpski Irinej, ne može da razumije da u današnjoj Crnoj Gori postoji više nacionalnih i političkih i ideoloških profila. Ali to je specifičnost crnogorskog društva i crnogorske istorije i nije ni malo lako, a možda nije ni potrebno da se kroz propovjed jevanđelja tumači crnogorska istorija."
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG