Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija i BiH: vreme je da se pošalju dobre poruke


Parlament Srbije, Foto: Vesna Anđić
Saradnja parlamenata Srbije i Bosne i Hercegovine od velike je koristi za poboljšanje odnosa u regionu i dobrobit građana koji u njemu žive, ocenili su u Beogradu predstavnici parlamenata dveju zemalja.

Drago Kalabić, šef delegacije Parlamentarne skupštine BiH, kaže za RSE da je vreme da se iz regiona pošalju dobre poruke:
Drago Kalabić: Mi ne bežimo od međusobnih problema, ne želimo da ih negiramo, ali istovremeno hoćemo da pokažemo zajedničku želju da te probleme rešavamo, a ne da ih povećavamo, Foto: Midhat Poturović

“Naša želja je da pošaljemo poruku svim ostalim institucijama, organima i organizacijama na nivou dve susedne države da je mnogo toga što nas spaja, da je puno dobrih stvari koje vezuju Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, od onih lošijih. Mi smo na današnjem sastanku dogovorili da formiramo u okviru grupe G 12 u Interparlamentarnoj uniji jednu regionalnu podgrupu, koju bi činile BiH, Srbija i Hrvatska, i da se na bazi te podgrupe međusobno pomažemo u međunarodnim institucijama. Na ovaj način pokušavamo posle negativnih stvari širiti jednu dobru atmosferu i poslati poruku. Mi ne bežimo od međusobnih problema, ne želimo da ih negiramo, ali istovremeno hoćemo da pokažemo zajedničku želju da te probleme rešavamo, a ne da ih povećavamo,”
rekao je Kalabić.

Zajednička aktivnost u Interparlamentarnoj uniji može biti od velike koristi za popravljanje odnosa u regionu, ocenila je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović:

“Takođe smo zaključili da je formiranje regionalne podgrupe koju bi činile delagacije iz našeg regiona bila od velike koristi za rešavanje pitanja prava građana. Ocenili smo da bi sledeći sastanak mogao da uključi i parlamentarnu delegaciju Hrvatske, i upravo ćemo to učiniti kao jedan aktivan potez nakon ovog našeg razgovora,” izjavila je ona.

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH pri Interparlamentarnoj uniji boravi u zvaničnoj poseti Skupštini Srbije.

Interparlamentarna unija je međunarodna organizacija parlamenata osnovana 1889. godine sa sedištem u Ženevi, a ima važnu ulogu u parlamentarnom dijalogu i zalaže se za mir i saradnju među ljudima i jačanje predstavničke demokratije.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG