Dostupni linkovi

Izbori u Hrvatskoj: Lijeva i desna koalicija gotovo izjednačene, uspjeh Mosta


Pristalice HDZ-a salve u sjedištu stranke, 9. novembar 2011.
Pristalice HDZ-a salve u sjedištu stranke, 9. novembar 2011.

Na 99,52 posto obrađenih biračkih mjesta, prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, „Domoljubna koalicija“ desnog centra predvođena HDZ-om ima 59 mjesta u Saboru, od toga tri iz tzv. „dijaspore“, koalicija lijevog centra „Hrvatska raste, nema povratka na staro“ ima 56 mjesta, a Most nezavisnih lista 19 mjesta.

Istarski regionalisti IDS (koji su već noćas najavili koaliciju sa lijevim centrom) imaju tri mjesta, slavonski regionalisti HDSSB dva, stranka Milana Bandića također dva, i po jedno mjesto populistički pokret „Živi zid“ i centristička koalicija „Uspješna Hrvatska“. SDSS je dobio sva tri zastupnička mjesta srpske manjine. Od pet zastupnika ostalih manjina bar tri su sklonija lijevom centru nego desnom centru.

Predjednik SDP-a Zoran Milanović u sjedištu stranke
Predjednik SDP-a Zoran Milanović u sjedištu stranke

Čelnik Mosta nezavisnih lista, gradonačelnik Metkovića izabran na nezavisnoj listi, Božo Petrov obratio se rano u ponedjeljak okupljenima u izbornom stožeru poručujući „da Most ne želi da ga se tapše po ramenu već da vjeruju kako sve političke stranke žele promjene.“

"Obećavam da nećemo izdati vaše povjerenje, ovo je prilika za promjene, za bolju i sređeniju Hrvatsku", rekao je Petrov.

​U Saboru ima 151 zastupničko mjesto, i za parlamentarnu većinu potrebno je najmanje 76 zastupničkih potpisa. To znači da su zastupnici Mosta nužni za formiranje većine.

Prvi čovjek koalicije lijevog centra „Hrvatska raste“ Zoran Milanović pozvao ih je odmah iza ponoći na suradnju. „Sami ne možemo, trebamo partnere. Pozivam sve one koji žele reforme da nam se pridruže. Ne postavljamo uvjete, želimo razgovarati.... Sada vidimo da se pojavio Most koja želi reforme, pozivam ih da to napravimo zajedno,“ poručio je predsjednik SDP-a.

Nasuprot njemu, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odmah se proglasio pobjednikom izbora.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko se obraća pristalicama stranke
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko se obraća pristalicama stranke

„Moram reći da smo pobijedili na parlamentarnim izborima, ova pobjeda je točka na 'i'. Dvije trećine naših građana se odlučilo za promjene i apsurdno je da oni (SDP) traže novi mandat. (…)Otvoreni smo za suradnju sa svima, bez obzira na sve razlike. Čestitam gospodi iz Mosta, zaslužujete aplauz,“ poručio je Karamarko oko jedan ujutro.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je u ponedjeljak rano ujutro uvjerenje da će Hrvatska vrlo skoro, nakon provedenih konzultacija, imati novog mandatara i stabilnu vladu koja će raditi na dobrobit svih hrvatskih građana te čestitala izabranim zastupnicima te Domoljubnoj koaliciji kao „relativnom pobjedniku izbora“.

Prema Ustavu, predsjednica Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, „uživa povjerenje većine svih zastupnika“.

Mediji navode da su međustranački pregovori o formiranju većine krenuli još sinoć, nakon zatvaranja biračkih mjesta i objavljivanja rezultata izlaznih anketa.

XS
SM
MD
LG