Dostupni linkovi

Parlamentarna skupština VE: Poziv na "Dejton 2"


Na zasjedanju u Strazburu Parlamentarna skupština Vijeća Evrope danas će raspravljati o BiH, na osnovu izvještaja o funkcionisanju demokratskih institucija, koji su pripremili Kimo Sasi (Kimmo) i Mevlut Čavušolu (Mevlut Cavusoglu), izvjestioci za BiH.

U njihovom izvještaju navodi se sve veća zabrinutost zbog političke situacije u BiH, a lideri političkih stranaka pozivaju se da pristupe sveobuhvatnoj reformi Ustava.

Predloženo je da Vijeće Evrope, zajedno sa Parlamentom BiH, organizuje skup sličan dejtonskom, na kojem bi se pokušale otkloniti blokade u funkcionisanju BiH, a na skupu bi učestvovale susjedne države, zemlje članice Vijeća za provedbu mira (PIC), EU.

Izvjestioci za BiH Sasi i Čavušolu u svom su izvještaju oštro kritikovali vlasti RS-a zbog blokade državnih institucija, a premijer tog entiteta posebno je kritikovan zbog pokušaja razbijanja "Elektroprivrede BiH" i odbijanja odluka visokog predstavnika Valentina Inzka.

AMANDMANI

Mevlut Čavušoglu novi je predsjednik Parlamentarne Skupštine Vijeća Evrope
U prijedlogu rezolucije koju bi trebala usvojiti Parlamentarna Skupština Vijeća Evrope izvjestioci su predložili da se osude Dodikove izjave u kojima negira zločine srpskih snaga na Markalama i tuzlanskoj Kapiji.

Članovi delegacije Parlamenta BiH iz reda srpskog naroda Milica Marković i Mladen Ivanić najavili su da će podnijeti amandmane na izvještaj, kojima će zatražiti da se brišu stavovi da je RS odgovorna za neuspjeh ustavnih reformi i da je potrebno organizovanje nove međunarodne konferencije o BiH.

Čavušolu je od juče novi predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i prvi je Turčin na čelu te institucije od kada je Turska primljena u članstvo Vijeća Evrope u avgustu 1949. godine.

"Dolazim iz zemlje koja je već dva milenijuma ponosna na to što predstavlja most između kontinenata. Želim da podignem političko razumijevanje na novi nivo, da bi ono djelovalo kao most između evropskih naroda, od onih sa smrznutog Arktika do vrelih plaža Anadolije", rekao je ovim povodom Čavušolu.

INZKO DANAS U BRISELU

Istovremeno sa zasjedanjem Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu, o BiH će raspravljati i Komitet za vanjsku politiku Evropskog parlamenta u Briselu .

Visoki predstavnik informisaće Komitet o političkoj situaciji u BiH.

Iz njegovor ureda saopšteno je da će Inzko konstatovati kako, uprkos nominalnom napretku u izvršavanju programa za pridruženje EU, u protekle četiri godine u BiH nije usvojena nijedna nova reforma kojom se državi daje potencijal da aktivno učestvuje u pridruživanju EU.

''Umjesto toga, često su osporavane institucije na državnom nivou, Dejtonski sporazum, te reforme koje su predstavljale preduslove za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju'', kazaće, uz ostalo, visoki predstavnik.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije u ponedjeljak su istakli punu podršku evropskoj perspektivi BiH, OHR-u i, kao i teritorijalnom integritetu zemlje. Ipak, bez obzira na to ni u Briselu, ni u BiH ne postoji optimizam u vidljiviji politički napredak. Više u tekstu Ministri EU: Nema skorog kraja krizi u BiH.
XS
SM
MD
LG