Dostupni linkovi

Parlamentarci o incidentu u Višegradu: Mržnju sankcionisati


Ulaz u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine
Ulaz u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine

Nedavni napad na novinare Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu bio je povod da poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, Senad Šepić, najavi pokretanje incijative o donošenje zakona o zabrani rada organizacija koje šire vjersku i nacionalnu mržnju.

Uz verbalni, novinari su bili izloženi i fizičkom napadu. Zato, kaže Šepić, zakonom bi trebalo biti zabranjeno djelovanje organizacija koje šire vjersku i nacionalnu mržnju, bez obzira iz kojeg su dijela Bosne i Hercegovine i kojem narodu pripadaju.

"To je jedna od inicijativa kojom sam htio da pokrenem, da sve nas u Parlamentarnoj Skupštini BiH razbudim i da djelujemo proaktivno, da donesemo zakon u kojem ćemo pokazati da je opće društveno neprihvatljivo i zakonski nemoguće da organizacije koje imaju takav habitus ne mogu da postoje i djeluju u Bosni i Hercegovini", rekao je Senad Šepić, inače poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu BiH.

Tu inicijativu potpisuje i Denis Bećirović, poslanik Socijaldemkratske partije (SDP) u Parlamentu BiH.

Denis Bećirović
Denis Bećirović

"Inicijativa je modifikovana na način da mi sada prvo tražimo informaciju od Ministarstva sigurnosti BiH o svim organizacijama i grupama koje šire ekstremizam, mržnju i politiku nasilja u Bosni i Hercegovini. Očekujem, s obzirom na formulaciju, da ćemo imati podršku kompletnog Parlamenta BiH", objašnjava Bećirović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, kaže da je u planu izrada zakonskog rješenje o zabrani izazivanja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje.

"Cilj ovog zakona će biti regulisanje načina djelovanja i načina sankcioniranja od nadležnih institucija, svih pojedinaca, grupa za koje se ustanovi da se bave ili šire nacionalnu, vjersku, rasnu ili drugi vid mržnje", rekao je Zvizdić.

Već nekoliko puta do sada predložen je sličan zakon, ali tada u Parlamentu Bosne i Hercegovine nije bilo dovoljno ruku da ga podrže. Zvizdić je podsjetio da je sličan zakon bio u proceduri još prije šest godina.

Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

"Mi bismo u Vijeću ministara bili jako sretni da je ovakav zakon usvojen 2010. godine, jer do danas ne bi postojala nijedna grupa, niti organizacija koje šire niti vjersku, niti nacionalnu, niti rasnu, niti bilo kakav drugi oblik mržnje. Mislimo da je to izuzetno važno za procese stabilnosti i pomirenja u Bosni i Hercegovini", smatra predsjedavajući Zvizdić.

Iako nedovoljno upoznat o detaljima, poslanik Momčilo Novaković, koji dolazi iz entiteta Republika Srpska kaže: "Mi smo se svi, znači, sva tri naroda, izjasnili, kao i sve političke partije, da su antifašističke, protiv fašizma. Nemam ništa protiv da se usvoji zakon kojim će se ta djela tretirati krivično".

Više od 20 prošlo je od rata i vrijeme je da se odmaknemo do prošlosti, smatra Nikola Špirić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Ja se, naprosto, plašim da sve te deklaracije i rezolucije nemaju za cilj da ostvare onu vrijednost koju običan građanin i čovjek ove zemlje očekuje. Ovdje je mnogo politike i politikanstva i ovdje, iz godine u godinu, umjesto da se izlazi iz mržnje, situacija se sve više zaoštrava. Ja bih volio da se političari okrenu oko sebe i da vide, zapravo, kakvo je stanje nacije u BiH", zaključio je Špirić.

XS
SM
MD
LG