Dostupni linkovi

Parlamentarci BiH odbili izmjene Zakona o javnim nabavkama 


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji je predložilo Vijeće ministara BiH. Nije bilo entitetske većine poslanika iz Republike Srpske.

Izmjene Zakona o javnim nabavkama trebalo bi da omoguće nabavke vakcina protiv COVID-a 19 po skraćenoj proceduri, direktno od proizvođača.

Propisane procedure podrazumijevaju i vrijeme za odabir ponuđača i žalbeni period.

Predložene izmjene, precizirale bi o utvrđivanje sukoba interesa kod rukovodioca, člana komisije za javne nabavke, te drugih lica koji su uključeni u postupak javne nabavke.

Iz Agencije za javne nabavke BiH navode kako izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama donose modernizaciju sistema javnih nabavki, te se na taj način nastavlja harmonizacija sa direktivama EU, što je jedna od obaveza Bosne i Hercegovine u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

˝Donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavama osigurat će se neophodna razina usaglašenosti ovog zakona sa standardima suvremenog europskog prava i pravnog naslijeđa poznatog pod nazivom EU acquis, kao i sa međunarodnim standardima i preporukama Vijeća Europe u ovoj oblasti˝, navodi se u odgovoru Agencije.

Aleksandar Martinović iz Transparency International u BiH, koji je radio na izmjenama odredbi ovog Zakona, ističe kako nisu zadovoljni što je iz prijedloga kroz parlamentarnu proceduru izbačeno poglavlje o inspekcijskom nadzoru nad primjenom Zakona, te odredba o krivičnom djelu zloupotreba u javnim nabavkama. Ova odredba je predviđala kaznu zatvora do 10 godina u slučajevima nezakonito stečene imovinsko-pravne koristi.

Izmjene Zakona o javnim nabavkama su kozmetičke i suštinski ne mijenjaju samu srž, jer izostaje jaka sankcija koja bi odvraćala od zloupotrebe, mišljenja je Mervan Miraščija, program menadžer nevladine organizacije Fond otvoreno društvo BiH.

„Prijedlog Zakona je zadržao, čak, i iste naknade za izjavljivanje žalbi od ponuđača na utvrđene nepravilnosti u postupcima javnih nabavki koje su mnogostruko veće nego što će biti kazna za odgovornu osobu u tom ugovornom organu koja krši Zakon˝, mišljenja je Miraščija.

Već četiri godine traju izmjene zakona

Rad na izmjenama Zakona o javnim nabavkama BiH traje četiri godine, a početkom decembra 2020. godine predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija predstavio je novu radnu verziju Zakona o javnim nabavkama.

"Cilj kreiranja novog zakonskog rješenja o javnim nabavkama je pojednostavljenje procedura i smanjenje troškova za ponuđače, u skladu s evropskim direktivama, te brže, efikasnije i transparentnije funkcioniranje javnog sektora", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predstavnički dom PS BiH je na sjednici održanoj 30. marta usvojilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH u prvom čitanju.

Sedmicu ranije, Predstavnički dom PSBIH je 25. februara po hitnoj proceduri uputio Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Delegati Doma naroda PS BiH 2. marta nisu usvojili dopune Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima. Opšta većina je bila za usvajanje izmjena, ali nije bilo entitetske većine.

Zakon se smatra donesenim kada ga oba doma (Predstavnički i Dom naroda) usvoje u identičnom tekstu. Ako to nije slučaj, osniva se zajednička komisija za usaglašavanje koja nastoji postići sporazum o identičnom tekstu.

Od 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH u maju 2019., a koji se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i zaštitu prava svih građana, kao preduslov za odobravanje zahtjeva BiH za članstvo u EU, nije urađeno mnogo, što je u novembru konstatovao i Odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

XS
SM
MD
LG