Dostupni linkovi

Parlament pod radničkom opsadom


Fotografije uz tekst: Midhat Poturović
Zgrada Parlamenta Federacije BiH od utorka ujutro je opasana visokom metalnom ogradom i svi prilazi su blokirani - sve zbog nekoliko stotina radnika zaposlenih u metalskoj i namjenskoj, te industriji tekstila i kože koji su svoja prava došli tražiti na ulici. Parlamentarce tako podsjećaju da su još prije pet mjeseci naložili Vladi Federacije da riješi probleme oko povezivanja radnog staža radnicima i obezbjeđivanja boljih uslova rada, a koje Vlada nikada nije ispoštovala.

Zvižducima i povicima „lopovi, lopovi“ dočekali su danas radnici metalske i namjenske, te industrije kože, tekstila, obuće i gume poslanike i ministre Vlade Federacije pri dolasku na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije.

Radnici traže da se ispoštuju već ranije usvojene mjere u federalnom Parlamentu kojima bi trebalo unaprijediti status radnika zaposlenih u ovim industrijskim granama, a prije svega povezati radni staž.

Demonstrante je naročito isprovocirala visoka metalna ograda kojom su bili ograđeni svi ulazi u Parlament koji je čuvao i kordon policije:

„Zovem se Hamdija Kajević. Dolazim iz Goražda, Tvornica alata. Evo u čemu su nas gospoda dočekali - s ogradom, da ne možemo do njih doći da popričamo kao ljudi nego se zaštitićuju na svoj način. Samo tražimo ono svoje što nam pripada - uvezivanje radnog staža, da nam se poboljšaju uslovi rada. Primamo sada po pola plate već četvrti mjesec - po 180 do 200 maraka, zavisi.“

„Radim u TT-u, zovem se Terzić Mehmed, predsjednik sindikata. Niko neće da povede ove radnike koji imaju neuvezanog staža i po 12 godina. I danas dani se ne uplaćuje radni staž. Ja imam liste koje sam izvadio da se ne uplaćuje nigdje radni staž, ali nas lažu da uplaćuju.“


„Gledajte šta rade. Zagradili se da ih mi ne tučemo. Ne tučemo mi, bolan, mi došli po svoja prava ovdje. Da oni samo rade svoj dio posla ispravno, da ne kradu, da ne uzimaju naše pare. Nek zarade oni sebi platu kao i mi što zaradimo, a ne daju nam. Gledajte ograde ovdje. Policije ima više nego nas. Kakva je ovo država? Koga oni predstavljaju?“

Iako nije nilo predviđeno, Predstavnički dom Parlamenta Federacije, na insistiranje predstavnika sindikata, naknadno je uvrstio u dnevni red informaciju o realizaciji zaključaka čiji je cilj poboljšanje statusa radnika zaposlenih u metalskoj, elektro i namjenskoj industriji.

Parlament je ove zaključke usvojio u junu ove godine, a danas bi trebao utvrditi zašto oni nisu i realizovani. Ukoliko se zahtjevi radnika i sindikata ne ispoštuju, predsjednik Sindikata metalske industrije Ismet Bajramović najavljuje:

„Protest širih razmjera, doći pre Parlament, ne pred Vladu, i tražiti od Parlamenta da smijeni ovu Vladu Federacije BiH.“


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH biće nastavljena i sutra.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG