Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Susret parlamentarnih delegacija Srbije i BiH


Predsedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - Beriz Belkić i Mladen Ivanić - razgovarali su danas u Beogradu sa najvišim funkcionerima Srbije. Ova poseta bi, prema njihovom mišljenju, mogla da označi novu stranicu u odnosima dve države.

Razvoj parlamentarne demokratije i parlamentarne diplomatije u značajnoj meri može da unapredi nivo funkcionisanja svih parlamenata u regionu i može biti od velike koristi za njegove građane, ocenila je, nakon susreta sa parlamentarnom delegacijom Bosne i Hercegovine, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović:

Slavica Đukić Dejanović
"Posebno smo razgovarali o mogućnosti saradnje parlamenata Bosne i Hercegovine i Narodne skupštine Srbije, i to naših skupštinskih tela. Ocenili smo da je posebno važno intenziviranje saradnje odbora za spoljne poslove, odbora za evropske integracije i grupe prijateljstava. Naravno, ovo je samo doprinos stvaranju ambijenta za jačanje i svih drugih relacija između Bosne i Hercegovine i Srbije, i na političkom i na međudržavnom planu i na planu ekonomske saradnje."

Osim susreta sa predsednicom Skupštine, visoka parlamentarna delegacija Bosne i Hercegovne imala je razgovore s premijerom Mirkom Cvetkovićem, šefom diplomatije Vukom Jeremićem i predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Po Berizu Belkiću, predsedavajućem Predstavničkog doma, ovo je dobra prilika da dve države okrenu jednu novu stranicu:


"Ovakav jedan, po meni nepotreban, zastoj, bez obzira na sva otvorena pitanja od kojih ne bežimo, ne zabijamo glavu u pesak, ne ide nikome na ruku. Dijalog, dijalog, razgovori i zajednički ciljevi koji su očiti, evropske integracije i izlazak iz ove globalne ekonomske i finansijske krize sa što je moguće manjim posledicama, uz šanse da to zajednički prebolimo."

Mladen Ivanić

Izuzetno je značajno da Bosna i Hercegovina i Srbija imaju dobre odnose, jer na taj način menjaju sliku u regionu, ocenio je predsedavajući Doma naroda Mladen Ivanić:


"Posebno bih rekao da ti dobri odnosi mogu pomoći jednoj drugoj zemlji da ostvari pomak prema Evropskoj uniji, kratkoročno, ali građanima vrlo korisno, pri ukidanju viza, a dugoročno u približavanju članstvu Evropskoj uniji. Naša obaveza kao parlamentaraca jeste da izvršimo pritisak na izvršne organe vlasti, da deo otvorenih pitanja, koja još uvek postoje, rešimo, poput ugovora o granici koji još uvek nemamo, što nije dobro. Dakle, pitanja bi trebalo što je moguće pre rešavati kako bi se napravio pomak u tom smislu. Mislim da bi to bilo korisno za obe zemlje."

Beriz Belkić je, takođe, izjavio da se sva pozitivna očekivanja odnose i na Hrvatsku, jer - kako je rekao - "region ima svoju prirodnu koncepciju":

"Postoji prirodna upućenost jednih na druge. Kao parlamenti učinićemo sve da potaknemo one koji su operativni, tu pre svega mislim na vlade, ali i na predsednike država, da se okrene jedna nova stranica, koja bi, naravno, počivala na principima i standardima međunarodne politike, korektnosti, iskrenosti i poštovanju jednih prema drugima."

XS
SM
MD
LG