Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poražavajući rezultati o efikasnosti rada bh. Vijeća i Parlamenta


Bh. parlament, arhiva. Foto: Midhat Poturović
NVO Centri Civilnih Inicijativa nedavno je objavila rezultate četverogodišnjeg monitoringa rada Vijeća ministara i Parlamentarne Skupštine BiH, kao i entitetskih i kantonalnih vlada i parlamenata. Rezultati su poražavajući.

Svi podaci dostupni su na web stranici ove NVO i poziv su političkim partijama da pred naredne izbore razmisle koga će i na koje mjesto kandidovati. Koliko i kako su radili zastupnici i ministri na svim nivoima vlasti u BiH.

Od zadnje sjednice Vijeća naroda RS prošlo je 85 dana. Od zadnje aktivnosti Šefika Begića iz SDA u Tuzlanskom kantonu 1.432 dana.

Aktualni ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj bio je prisutan na 78, njegov kolega i predsjedavajući Nikola Špirić na 54 od 126 sjednica Vijeća ministara, dok je od 93 sjednice Zastupničkog doma državnog Parlamenta Zlatko Lagumdžija bio prisutan na 61. Od predviđenih 87, Vlada RS usvojila je 22 zakona. Vijeće ministara od 66 - tek pet.

Dom naroda Parlamentarne skupštine još uvijek nema usvojen program rada. Nedžad Polić i Vjekoslav Mandić iz SDA i HDZ-a nisu postavili nijedno pitanje, niti predložili incijativu u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta i predvode podužu listu parlamentaraca i zastupnika na svim nivioma vlasti.
Aktualni ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj bio je prisutan na 78, njegov kolega i predsjedavajući Nikola Špirić na 54 od 126 sjednica Vijeća ministara, dok je od 93 sjednice Zastupničkog doma državnog Parlamenta Zlatko Lagumdžija bio prisutan na 61.


Ovi podaci samo su dio izvještaja monitoring tima Centra Civilnih Inicijativa (CCI). Majda Behram - Stojanov, portparol Centra, naglašava:

„Radi se o tome, konkretno za Parlament, šta je svaki od poslanika radio, koliko je aktivan bio, koje je inicijative imao, koliko se puta javio za riječ, za koje je zakone glasao za, za koje protiv. Vidjet će se čak i presjek po političkim strankama.“


Osim što se građanima željelo pokazati koliko zaista bh. zastupnici i parlamentarci, ali predstavnici entitetskih i kantonalnih vlada u BiH rade i zarađuju svoje visoke plate, u CCI se nadaju da će veb stranica poslužiti i političkim strankama pri formiranju n ovih izbornih lista:

„I nekakva prilika da se pokaže koliko su oni spremni za neke radikalne promjene u svojim politikama.“


Izvještaji monitoring tima, koji su do sada predstavljani uglavnom putem saopćenja za javnost, bh. političari uglavnom su ignorisali. Komentirajući izvještaj o poražavajućem radu Vlade RS, premijer Milorad Dodik nedavno je izjavio kako odgovara za svoj rad samo parlamentu, a ne frustriranim grupama. Dušanka Majkić, zastupnica Dodikovog SNSD-a u državnom Parlamentu, danas će reći:

„Prijedlozi će doći iz baze. Neće presudno utjecati taj izvještaj CCI-a, iako sigurno da bi svaka politička partija trebalo da vodi računa o tome.“


Marinko Čavara, član Predsjedništva HDZ-a BiH, dodaje:

„Ima određenih pokazatelja koji se mogu koristiti pri stranačkim aktivnostima. S druge strane, nije bitno koliko je puta neko od zastupnika diskutirao, nego koliko je puta kvalitetno diskutirao. Smatram da nije najvažnije koliko je zakona doneseno, nego koliko je kvalitetnih zakona doneseno sukladno Ustavu.“


Izborne liste SDP-a biće formirane na osnovu preporuka baze, naglašava i Damir Mašić iz ove stranke. Ipak, dodaje i kako će se izvještaji monitoring grupa raspravljati:
Damir Mašić

„Naravno da se uzimaju u obzir i dosadašnje aktivnosti i dosadašnji angažman onih koji su ponovo kandidati.“

Na rad i odgovornost često se zaboravi u predizbornim kampanjama, u kojima stranke čeesto koriste oštru nacionalističku retoriku koja nema puno veze sa realnim problemima BiH. Pa ipak, politički analitičar Zoran Tomić naglašava kako su birači u BiH postali zreliji i da će ovaj put opreznije birati:

„BiH treba doživjeti - ili pokušati doživjeti svoj novi politički dizajn nakon predizborne kampanje. A Bosni i Hercegovini se kroz naredne četiri godine se otvara niz europsko-atlantskih procesa.“


Zbog svega navedenog, vodstvu političkih stranaka Tomić poručuje:

„Ja mislim da političke stranke moraju osvježiti svoje redove - neću reći mladim, nego novim kadrovima, kadrovima koji imaju reputaciju i kredibilitet koji su prepoznati kroz njihovo dosadašnje djelovanje i s njima krenuti u ovu novu pobjedu, jer BiH treba te ljude.“
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG