Dostupni linkovi

Invalidi prespavali u Parlamentu


Blizu 600 članova udruženja invalida iz BiH okupilo se u sali Parlamenta BiH. Proveli su noć u Parlamentu i kako kažu, ne namjeravaju otići dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Od parlamentaraca traže hitnu ratifikaciju Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom.

Okupljanje invalida u zgradi Parlamentarne skupštine BiH trebalo je biti dio obilježavanja Međunarodnog dana invalida, međutim, kako se niko od pozvanih predstavnika vlasti nije pojavio, odlučili su ostati u zgradi državnog Parlamenta. "Htjeli smo im ponoviti svoje zahtjeve", kaže predsjednik Udruženja invalida BiH, Zijad Arapčić.

"Prvi od zahtjeva je bio ratifikacija Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom. Drugi je donošenje Zakona o osobama sa invaliditetom na nivou države. Treći zahtjev je uspostava Fonda za finansiranje proizašlih naknada iz tog Zakona. Slijedeći zahtjev je donošenje Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju na nivou države, te uspostava državnog Instituta za medicinsko vještačenje",
kaže Arapčić.

Naime, Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom potpisao je u junu ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović, ali ona sve do sada nije ratificirana. Ranko Makilić iz Breze koji je dugogodišnji invaliod kaže da će se ratifikacijom konvencije izjednačiti prava invalida.

ČEKA SE NA ŠPIRIĆEVU SAGLASNOST


"Bez obzira na porijeklo invalidnosti, da li je ratni, neratni, civilna žrtva rata i ostalo. Natjerali bi državu da napravi krovni, državni Zakon, pa bi onda ostali kantoni morali da usklade svoje Zakone prema krovnom, državnom Zakonu, poštujući Konvenciju Ujedinjenih nacija o zaštiti invalida i invalidnih osoba."

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kaže kako je za ratifikaciju Konvencije potrebna sagalsnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Nikole Špirića, koji nije u državi.

"Nadam se da ću u toku današnjeg dana stupiti u kontakt sa gospodinom Špirićem da ovo uputimo Parlamentu."

Inače, kako su naglasili iz Udruženja, zakoni koji tretiraju ovu populaciju nisu jednaki na području cijele države. Jedan od najočitijih primjera je diskriminacija invalida po osnovu mjesta prebivališta, pa se njihove novčane naknade kreću u rasponu od 41 do 1.700 maraka za osobe koje imaju isti stepen i vrstu invaliditeta.
XS
SM
MD
LG