Dostupni linkovi

Zgrade Parlamenta i Vijeća ministara BiH ostaju bez grijanja


Nijedan od šest dobavljača koji su učestvovali u postupku nije htio da prihvati potpisivanje ugovora zbog naglog skoka cijena na tržištu (arhivska fotografija)

Direktor Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Šojić potvrdio je da se temperatura prostorija ''održava samo kako ne bi došlo do zamrzavanja instalacija'' u zgradama Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH u Sarajevu.

Šojić kaže da je problem s grijanjem nastao zbog stanja na tržištu nafte i naftnih derivata.

"Mi smo u redovnom postupku, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, pokrenuli na vrijeme postupak obezbjeđivanja lož-ulja. Međutim, poslije završenog postupka nijedan od šest dobavljača koji su učestvovali u postupku nije htio da prihvati potpisivanje ugovora zbog naglog skoka cijena na tržištu", rekao je Šojić za agenciju Srna.

On je konstatovao da su dobavljači odustali od potpisivanja ugovora i isporuke lož-ulja, te da su po hitnom postupku pokrenuli drugi postupak.

Dodao je da je ''ostalo još nešto zaliha'' mazuta.

"Možemo temperirati objekat da ne dođe do zamrzavanja instalacija i ostalog. Uz pojedinačna grijna tijela na električnu energiju pokušavamo koliko-toliko radni prostor održati podnošljivim da ljudi mogu da rade", rekao je Šojić i izrazio nadu da će drugi postupak uskoro biti okončan kako bi prebrodili ovu situaciju.

"Jednostavno, do ovoga je došlo zbog toga što nismo mogli na to uticati i izvan naše je moći", kazao je Šojić. U ostalim institucijama na nivou BiH situacija nije ista.

"Tamo gdje imamo zemni gas kao energent za kotlovnice, tamo je situacija potpuno u redu jer isporuka zemnog gasa ide bez obustave. Tamo gdje je energent lož-ulje zbog stanja na tržištu imamo situaciju kakvu imamo", naveo je Šojić.

Za srijedu, 9. marta najavljena je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a dvije tačke dnevnog reda su i izmjene Zakona o akcizama te Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Ako bi se usvojile ove izmjene, akcize na dizel, benzin, plin i plinska ulja bi bile ukinute.

Porez na dodanu vrijednost (PDV) u BiH iznosi 17 posto.

Predloženim izmjenama Zakona o PDV-u ova stopa bi se diferencirala pa bi se PDV na lijekove, brašno, kruh, mlijeko, jestiva ulja i masti, sol, šećer i dječju hranu smanjio bi na deset posto.

Na 22 posto bi se povećao PDV na vina i alkoholna pića, cigare, parfeme, nakit, elektroniku, oružje i drugu luksuznu robu.

Cijena sirove nafte na svjetskim berzama premašila je 125 dolara za barel. Litra dizela se u utorak, 8. marta na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini kretala od oko 1,4 do oko 1,6 eura

Dok traje rat u Ukrajini, u Bosni i Hercegovini cijene rastu. Građani prazne police, iako vlasti upozoravaju da hrane ima dovoljno. Zabilježeni su redovi za benzin zbog najave povećanja cijena.

XS
SM
MD
LG