Dostupni linkovi

Parlament Ukrajine usvojio zakon o zabrani ruske glazbe u cilju zaštite kulture


Ukrajinski reper Viačeslav Drofa, poznat kao Otoy, nastupa na koncertu za prikupljanje sredstava za vojnike koji se bore za Ukrajinu, Kijev, 5. lipnja 2022.
Ukrajinski reper Viačeslav Drofa, poznat kao Otoy, nastupa na koncertu za prikupljanje sredstava za vojnike koji se bore za Ukrajinu, Kijev, 5. lipnja 2022.

Ukrajinski parlament 19. lipnja usvojio je zakon o zabrani glazbe na ruskom jeziku, a zastupnici su progurali niz zakona kojima je cilj zaštititi ukrajinsku kulturu i informacijski prostor od ruskog utjecaja.

Zakonom se i povećava kvota prisutnosti ukrajinske glazbe na radiju i televiziji s 35 na 40 posto.

Osim toga, zakon se zabranjuju turneje ruskih izvođača, ali se predviđaju iznimke za umjetnike koji su javno osudili rusku invaziju na Ukrajinu.

U priopćenju u kojem se objašnjava zakon, navodi se da ruska glazba usvajanje ruskog identiteta čini privlačnijim, što može oslabiti ukrajinsku državu.

"Glazbeni proizvod države agresora [mogao bi] utjecati na separatističke osjećaje kod stanovništva", navodi se u priopćenju koje je citirao zastupnik Jaroslav Železnjak na Telegramu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Vrhovna Rada (Parlament Ukrajine) izglasala je i zabranu uvoza te distribucije knjiga i drugih tiskanih proizvoda iz Rusije, Bjelorusije i regija Ukrajine koje su okupirali separatisti koje podržava Rusija.

Parlament je usvojio i poseban zakon za poticanje razvoja ukrajinskog izdavaštva i distribucije knjiga.

Izvor: Ukrajinski servis RSE, dpa

XS
SM
MD
LG