Dostupni linkovi

Parlament odobrio Putinov zahtjev za korištenje vojske izvan granica Rusije


Plenarna sjednica Vijeća Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, u Moskvi, fotoarhiv
Plenarna sjednica Vijeća Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, u Moskvi, fotoarhiv

Gornji dom ruskog parlamenta izglasao je u utorak da dozvoli predsjedniku Vladimiru Putinu da koristi rusku vojsku izvan zemlje za podršku separatistima u Ukrajini.

Ukupno 153 ruska senatora podržala su odluku, a niko nije glasao protiv ili bio uzdržan, piše AFP.

Putin je ranije tokom dana zatražio od Vijeća Federacije da odobri korištenje vojske izvan zemlje za podršku separatistima koji se bore protiv ukrajinske vojske od 2014. godine.

"Pregovori su zastali. Ukrajinsko rukovodstvo je krenulo putem nasilja i krvoprolića", rekao je zamjenik ministra odbrane Nikolaj Pankov tokom sjednice Vijeća Federacije sazvane na Putinov zahtjev.

"Nisu nam ostavili izbora", rekao je Pankov obraćajući se Vijeću.

On je naveo da se na granici regiona pod kontrolom separatista u istočnoj Ukrajini, poznatih kao DNR i LNR, nalaze "teška oklopna vozila".

Pankov je rekao i da NATO "aktivno pumpa Ukrajinu savremenim oružjem".

"Rusija će djelovati u cilju zaštite suvereniteta drugih država i u cilju sprječavanja akata agresije", rekao je Pankov.

On je naveo Putinov zahtjev: "U skladu sa ugovorom o prijateljstvu i saradnji sa DNR i LNR, podnosim prijedlog na usvajanje Savjetu Federacije za saglasnost za korištenje oružanih snaga Ruske Federacije van Rusije".

Putin je u ponedjeljak priznao nezavisnost Donjecke i Luganske oblasti i potpisao sporazume s njima, otvarajući vrata za prisustvo ruske vojske na pobunjeničkim teritorijama Ukrajine.

XS
SM
MD
LG