Dostupni linkovi

Parlament mladih u Bihaću: Podizanje svijesti o eko vrijednostima


Detalj sa izložbe u Bihaću

NP Una i Medicinska škola iz Bihaća bili su domaćini "Parlamenta mladih 2015" koji je održan u organizaciji Savske komisije a pod pokroviteljstvom vlada više zemalja te međunarodnih organizacija.

Oko 50 učenika iz osam srednjih škola iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, boravilo je u Bihaću, a cilj ovog, četvrtog po redu, Parlamenta mladih bio je podizanje svijesti o ekološkim vrijednostima i velikoj potrebi država da zasnivaju ekonomski razvoj na korištenju voda i da na ekološki održiv razvoj primjenjuju to korištenje.

„Mi želimo da im pokažemo da države već sarađuju, dakle, postoji neka platforma za saradnju četiri zemlje", kaže Dejan Komatina, izvršni sekretar Međunarodne komisije za sliv rijeke Save. "Kada oni dođu do mesta gde će upravljati vodama u njihovim zemljama, oni će preuzeti tu saradnju u svoje ruke. To je osnovni cilj. Ove godine smo izabrali osam škola koje su dale najbolje fotografije sa sliva reke Save i imaćemo priliku da ih oni predstave, da porazgovaramo o njima. Prošle godine kriterijum je bio najboljih ideja za crtani film koji bi poslužio za edukaciju mlađih generacija – vrtići, predškolski uzrast, osnovna škola.“

„Ja sam Lazić Petar. Dolazim iz Gradiške. Jako nam je fino, prelijepo, savršeno. Raj“, kaže nam jedan od mladih učenika.

„Ja dolazim iz Slovenije i predstavnica sam Alpske konvencije. Treba biti više ovakvih događaja jer mi mladi imamo puno ideja koje treba iskoristiti, da nas i saslušaju i oni moćniji. A dobro je što i u mladim godinama upoznajemo svijet. Nadam se da ćemo u budućnosti nešto napraviti, da ćemo promijeniti na bolje“, rekla je učenica iz Slovenije.

Edin Memić, ekološka sekcija Medicinske škole iz Bihaća, koja je domaćin Parlamenta mladih 2015:

„Sve su to izazovi kako bismo više potakli mlade ljude da se uključe u ekološka zbivanja. S druge strane, zaštita i unapređenje vodenih eko-sistema svakako su ključna stvar. Svjedoci ste prošlogodišnjih zbivanja – ove poplave, koje je izazvala prije svega rijeka Sava, a istovremeno i sve ove rijeke savskog sliva.“

Osman Hadžić, učenik Medicinske škole:

„Ovo nam je već četvrta godina da učestvujemo u Parlamentu savske komisije. Nadam se da će se u budućnosti ovaj projekat sve više razvijati i ići po svom protokolu.“

Mladi savski parlamentarci, pored edukativnih radionica, imali su priliku posjetiti i i Nacionalni park Una.

  • 16x9 Image

    Dženita Duraković

    Novinarstvom se bavi od 1993. godine. Prva novinarska iskustva stekla u Radio Bihaću gdje još uvijek radi kao novinar i urednik informativnog programa. Dopisnik redakcije Radija Slobodna Evropa iz Bihaća i BIRN-a za Unsko-sanski kanton.

XS
SM
MD
LG