Dostupni linkovi

Parlament FBiH o Budimirovom moralu, bez rješenja za krizu


Parlament FBiH
Na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u utorak u Sarajevu većinom glasova je podržano mišljenje parlamentarne ad hoc povjerenstva da treba pokrenuti postupak preispitivanja o tome je li predsjednik FBiH Živko Budimir dostojan njegove funkcije šefa izvršne vlasti.

O drugom prijedlogu tog povjerenstva da se pokrene smjena Živka Budimira, odnosno da se Zastupnički dom obrati Ustavnom sudu FBiH, nije glasano u utorak, već je odlučeno da novi zahtjev takve sadržine bude dopunjen argumentima iz zastupničkih diskusija i da ga sačini Zakonodavno-pravno povjerenstvo te ponudi na izjašnjavanje Parlamentu.

Ovo je još jedna u nizu sjednica koja se može okarakterizirati kao prazan hod i potvrda da političari mjesecima ne mogu iznaći rješenje za deblokadu vlasti u Federaciji. Dok jedni vide glavnog krivca u Živku Budimiru, drugi su mišljenja da Parlament FBiH treba otvoriti raspravu i naći rješenje.

Da je kriza u Federaciji svakim danom sve teža govori i podatak da federalna Vlada već danima nema redovite sjednice, te da je na čekanju preko 400 točaka koje treba razmotriti. Adil Osmanović, ministar za boračka pitanja i izbjeglice u Vladi Federacije ističe da je potrebno što prije iznaći rješenje, jer će sadašnji zastoj ostaviti nesagledive posljedice.

„Jedino je rješenje ovo što sam rekao da se pusti institucijama da rade svoj dio posla. Tačno je propisano šta treba da radi Vlada, šta Parlament, šta treba da radi Ustavni sud i sve one institucije od kojih se sada očekuju određeni potezi. Jedini način da se svi ponašamo u skladu s Ustavom i zakonom“, ističe Osmanović.

Od općih izbora u Bosni i Hercegovini koji su održani 2010. godine, u Federaciji se događaju stalne promjene u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Situaciju je dodatno zakompliciralo uhićenje Živka Budimira, protiv kojeg je pokrenut kazneni postupak pred Sudom BiH, radi sumnje u zlouporabe prilikom potpisivanja pomilovanja. Većina predstavnika aktualne parlamentarne većine ističe kako je upravo Budmir glavni krivac krize u Federaciji, te da je nužna njegova smjena.

„Da li zbog svega što se dogodilo, nevezano za postupke pred redovnim sudovima, nevezano za ono što Tužilaštvo BiH radi, da li je politički i moralno da, nakon svega što se dogodilo, predsjednik Federacije dalje obavlja svoju funkciju?“ upitao je Jasenko Selimović, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Federalnom parlamentu.

Dok se situacija u Federaciji vrti u krug bez naziranja rješenja za izlazak iz krize, novca u proračunu je sve manje, a građana koji žive ispod granice siromaštva sve više. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH u Federalnom Parlamentu, Marinko Čavara, mišljenja je kako je ostavka Živka Budimira jedino rješenje za izlaz iz političke krize u Federaciji.

„Živimo u potpuno nenormalnom uređenju koji stvaraju jedan dio ovih ovdje, ovih koji su izvan ovoga, i oni koji upravljaju Bosnom i Hercegovinom na temelju mandata, kako mogu reći da će biti onako kako oni odluče. I mi fino, kao marionete igramo te određene igrice, urušavamo ovaj prostor u kojem živimo i vidjećemo na koju ćemo poziciju doći ovakvim ponašanjem. Ja molim sve one koji se blokadama bore za ovu državu Bosnu i Hercegovinu, nek' se prestanu na takav način boriti“, pozvao je Čavara.

Nema mjesta za probleme građana

S druge strane, predstavnici oporbenih partija napominju kako se ne može čitava krivnja za postojeću situaciju stavljati na teret jednom čovjeku, u ovom slučaju Živku Budmiru. O političkoj krizi u Federaciji i načinu izlaska iz nje treba raspravljati Parlament FBiH.

„Otvoriti javnu raspravu, raspravljati na Domu, izbori su za godinu dana. Sigurno možemo tada dati pravo građanima da oni identificiraju krivca i da u tom smjeru donesu svoje odluke na izborima“, kazao je Ivica Jurčić, zastupnik Narodne stranke radom za boljitak.
Živko Budimir
Živko Budimir

Sam predsjednik Federacije, Živko Budimir, dao je i svoj stav o svemu što mu se stavlja na teret. Na prvom mjestu opovrgao je da je umiješan u bilo kakve zlouporabe glede pomilovanja zatvorenika.

„Osjećam potrebu reći da, kada su u pitanju bilo kakve aktivnosti koje se tiču nemoralnih radnji ili odobravanja pomilovanja temeljem nekakvih protuusluga, to odbacujem sa svojim dignitetom časti i dostojanstvom i kažem – kada sam ja donosio odluke, nisam donosio odluke utemeljene na bilo kakvim protuuslugama prema predsjedniku Federacije.“

Parlament Federacije BiH u prvom kvartalu 2013. godine nije usvojio niti jedan zakon, dok je Vlada Federacije svoj učinak smanjila za 40 posto u odnosu na prethodni saziv, rezultati su zadnjeg monitoringa nevladine organicacije Centara civilnih inicijativa. Lejla Deronja - Suljić, predstavnica ove nevladine organizacije, za naš radio kaže:

„Najporaznije u radu obje institucije vlasti u Federaciji jeste da, nažalost, još uvijek nema mjesta aktuelnim životnim problemima građana. Naime, još uvijek su na stand-by zbog ove cjelokupne situacije, zapravo dvije godine, tematske sjednice po pitanju zdravstva, obrazovanja i zapošljavanja u Federaciji.“

Analitičari ističu kako političke elite u Bosni i Hercegovini građane drže taocima međusobnih obračuna i partikularnih interesa. Ovakvo stanje omogućava i sam Ustav Federacije, pa je njegova izmjena jedan od načina da se ovake stvari u budućnosti ne ponavljaju.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG