Dostupni linkovi

Parlament BiH raspravlja o stanju u pravosuđu


Parlamentarna skupština BiH
Parlamentarna skupština BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu je u srijedu počeo tematsku sjednicu na kojoj se raspravlja o stanju pravosuđa u BiH, radu Visokog sudskog i Tužilačkog vijeća(VSTV), te informaciji o radu Tužilaštva BiH.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija pred državnim parlamentom istakao je da se stanje u pravosuđu mora razmatrati u kontinuitetu, te praviti komparacija sa stanjem prije nego je izabran sadašnji saziv VSTV-a.

Kako je rekao, u odnosu na 2015. godinu broj nezavršenih predmeta je prepolovljen.

"Nije bitno samo što je smanjen broj neriješenih predmeta. Bitna je i njihova starosna struktura koja podrazumijeva da je najveći procenat onih od jedne do tri godine starosti", kazao je Tegeltija.

On je dodao da se najviše polemike u javnosti vodi o predmetima korupcije, a podaci govore da s brojem zaprimljenih prijava raste i broj otvorenih istraga.

“Pre pet godina, 2015, bilo je 1.129 prijava za korupciju, dok je taj broj 2019. godine 957 prijava,” pojasnio je Tegeltija.

Tokom uvodnog izlaganja, obratila se i glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić koja je kritikovala državne zastupnike pitajući da li uopšte ima krivične odgovornosti za njihove isplaćene plate i naknade.

Tadić je ukazala i na neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH, ističući da Parlamentarna skupština BiH ima brojne odluke koje nije ispoštovala.

“Danas je trebalo raspravljati o koronavirusu. Vidim da ima podsmijeha, ali vidjećemo da onaj ko se zadnji smije najslađe se smije”, kazala je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH i poručila da će svi zbog takvog odnosa snositi posljedice.

Tokom uvodnog izlaganja parlamentarcima se obratio i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec koji je rekao kako Sud BiH radi dobro i kvalitetno.

Tematska sjednica je organizovana nakon što su tokom rasprave o godišnjim izvještajima VSTV-a za 2017. i 2018. godinu, poslanici usvojili zaključak kojim je zatraženo organizovanje posebne tematske sjednice zbog, kako je tada istaknuto, brojnih problema u radu pravosudnih institucija.

Osim predstavnika pravosuđa sjednici prisustvuje i veliki broj predstavnika stranih ambasada.

XS
SM
MD
LG