Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Parking na kome bolesnima ne veruju


Ulaz u zgradu JKP Vodovoda u Subotici

Subotički taksista Zdenko Štricki nedavno je odvezao teško pokretnu sugrađanku do šaltera gradskog vodovoda gde je nameravala da plati mesečni račun za potrošnju vode. Umesto toga, usledio je incident pošto mu dežurni portir nije dozvolio da klijentkinju sačeka na službenom parkingu, na kome je u tom trenutku, tvrdi sagovornik RSE, bilo dovoljno slobodnih mesta. Ali ne i onih naznačenih za osobe sa problemima u kretanju ili osobe sa invaliditetom.

"Pre izvesnog vremena pozvali su me iz zgrade subotičkog socijalnog i zamolili da odvezem jednu stariju ženu kojoj je tamo pozlilo. Kako smo na putu do njene kuće prolazili pored zgrade Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Vodovod, zamolila me je da na trenutak stanem kako bi platila račune, što sam ja i učinio. Ona je zaista bila vidno bolesna, držala je u ruci pumpicu za astmu i teško disala”, ispričao je Štricki za Radio Slobodna Evropa.

“Pošto sam zaustavio automobil pred ulazom, prišao mi je dežurni službenik obezbeđenja i napomenuo da ne mogu tu da uđem zato što je direktor naredio da niko ne sme ulaziti na njihov parking. A na tom parkingu je bilo pet-šest slobodnih mesta i ja sam mu skrenuo pažnju da ja to ne činim iz hira, nego da čekam bolesnu ženu koja teško hoda. On je, međutim, insistirao da se udaljim nekih petnaestak metara od ulaza u zgradu, što sam ja potom i učinio. Žena je posle obavljenog posla na jedvite jade došla do vozila, bila je u jako teškom stanju i ja sam se uplašio za nju. Uplašio sam se da ću je morati voziti u hitnu pomoć", priča Štricki.

Takođe navodi da je postavio i pitanje gde osobe sa invaliditetom inače mogu da uđu u zgradu Javnog preduzeća, da bi dobio odgovor da na njegovom vozilu nema nalepnice koja označava da ga koristi osoba sa invaliditetom.

“Ovo je taksi vozilo, koje je bilo u službi bolesne osobe i svakako joj je bila potrebna pomoć. Ona zbog svojih godina ne bi mogla ni da vozi automobil sa odgovarajućom nalepnicom, pa se postavlja pitanje kako da teško pokretnim građanima, koji recimo nemaju nikoga da obavi ovakve poslove umesto njih, olakšanmo pristup šalterima", pita se Štricki.

Primer sa parkinga JKP “Vodovod” u Subotici nije izolovan. Slično je, na primer, i na parkingu bolnice ovog grada na severu Srbije gde se na mesta određena za čelnike te ustanove ne može stati, kako nam je rečeno, ni ukoliko čekate teško pokretnog bolesnika.

No, nakon slučaja koji je za RSE opisao Zdenko Štricki obratili smo se upravo vodovodnom preduzeću, gde nam je tehnički direktor Petar Pižurica ovako objasnio nastalu situaciju:

"Ranije smo imali otvoren parking, građani su međutim tu ostavljali svoja vozila i odlazili svojim poslom po nekoliko sati. Zbog toga smo tu mogućnost ukinuli. Parkiranje je moguće izvan kruga firme, kao i u svim drugim preduzećima. Oni, međutim, koji imaju problem sa kretanjem imaju tu mogućnost, baš smo ovih dana obeležili dva parking mesta za invalide. Problem su oni koji nemaju takve probleme ali žele da iskoriste situaciju. U ovom slučaju bio je problem vozač i njegov pristup našem portiru. On nije hteo da sačeka napolju, kako mu je rekao portir, pa je onda zatvorio ulaz. A gospođa je nakon završenog posla otišla do taksija bez problema, čak je i potrčala da sedne u vozilo."

Uplašio sam se da ću klijentkinju morati voziti u hitnu pomoć: Zdenko Štricki
Uplašio sam se da ću klijentkinju morati voziti u hitnu pomoć: Zdenko Štricki

“Pa nije on došao tamo da parkira, on je zbog moje bolesti stao tamo”, rekla nam je Subotičanka Julijana Rac, čija namera da plati račune je postala povod ovog, recimo, nesporazuma.

"Nismo ni pomislili da će biti nekakvog problema. Čovek me je odvezao do vrata i nikoga nije bilo ispred šaltera, pa sam verovala da ću se zadržati samo par minuta. Zamolila sam ga da me sačeka i da me nakon toga odveze kući. Posle nekog vremena čula sam da se nešto napolju događa, počeli su mu lupati po autu, ali nisam znala o čemu se radi. Čula sam taksistu kako govori: 'Je l` vi imate dušu, je l' hoćete da žena umre tu ispred? Zato sam tu što joj je loše.' Kada sam platila račune i izašla, morala sam da idem do semafora, nekih stotinak metara dalje. Jedva sam došla do auta. To je isto kao da je došla hitna pomoć po mene i da joj ne dozvole da uđe na parking prostor firme, nego da ja moram trčati za njima", ispričala je Rac.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Prosperitet iz Novog Sada Radomir Ćirilović podseća da su javna preduzeća i ustanove u Srbiji u obavezi da u saradnji sa gradskim parking servisima odrede određeni broj parking mesta za lica sa posebnim potrebama, što bi podrazumevalo i bolesna lica.

U konkretnom slučaju, uveren je Ćirilović, službenik obezbeđenja je postupio protivno zakonu.

„JKP je bilo dužno da omogući da vozilo sačeka bolesno lice da obavi svoj posao vezan za plaćanje računa. Ako ga je neko udaljio odatle, uradio je to suprotno zakonu. Službenik obezbeđenja nije ovlašćeno lice da nekoga otera, nego ga sa tog mesta može udaljiti samo komunalna policija. A to što često rade osobe iz obezbeđenja javnih komunalnih preduzeća zove se prekoračenje ovlašćenja“, kaže Ćirilović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG