Dostupni linkovi

Počelo suđenje za masakr u Nici 2016. u kojem je ubijeno 86 ljudi


Brojne medijske ekipe čekaju početak suđenja za napad u Nici na Dan Bastille 2016., Pariz 5. rujna 2022.

U Parizu je počelo suđenje osmorici muškaraca i ženi u vezi s napadom kamionom u Nici 2016. godine u kojem je poginulo 86 ljudi.

Osumnjičenici, kojima prijeti od pet godina do doživotnog zatvora, terete se da su pomagali napadaču u nabavi oružja i pružali logističku podršku.

Ovo suđenje je najnoviji pravni proces za terorističke napade koji potresaju Francusku od 2015. godine.

Sam napadač je ubijen nakon što se kamionom uletio u masu koja je slavila Dan Bastille, ranivši više od 400 ljudi.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel probio se kroz masu od oko 30.000 ljudi, koji su uživali u vatrometu na nacionalni dan Francuske.

Među žrtvama ovog 31-ogodišnjaka je i 15 djece.

Takozvana skupina Islamska država kasnije je preuzela odgovornost za masakr, ali francuski istražitelji nikada nisu pronašli dokaze da je Lahouaiej-Bouhlel bio povezan s njima.

Smrtonosni napad dogodio se manje od godinu dana nakon napada u Parizu u studenom 2015. godine u kojima je poginulo 130 ljudi.

Posebni francuski sud za terorizam oformljen da se bavi tim pariškim napadom, također će se baviti i napadom u Nici.

Međutim, ovo suđenje je drugačije, budući da nema optuženih za sudjelovanje u napadu. Tu su samo optuženi za pomaganje napadaču.

"Činjenica da jedini počinitelj nije tamo, stvara frustraciju. Bit će mnogo pitanja na koja nitko neće moći odgovoriti", rekao je Eric Morain, odvjetnik udruge žrtava koji sudjeluje u suđenju.

Presuda se očekuje u prosincu.

XS
SM
MD
LG