Dostupni linkovi

Stotine privedenih u nasilnim demonstracijama u Francuskoj


Policija ispaljuje suzavac na demonstrante na Šanzelizeu
Policija ispaljuje suzavac na demonstrante na Šanzelizeu

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Christophe Castaner (Kristof Kastaner) izjavio je u subotu uveče da je situacija u Parizu pod kontrolom uprkos sveprisutnim tenzijama.

Castaner je rekao da je na demonstracijama pokreta Žuti prsluci povrijeđeno 135 osoba, među kojima je 17 policajaca.

Zahvaljujući "vanrednim" sigurnosnim mjerama, policija je uhapsila gotovo hiljadu ljudi, naveo je francuski ministar.

On je procijenio da je na protestima Žutih prsluka širom zemlje učestvovalo oko 125.000 ljudi, a da je u Parizu bilo oko 10.000 demonstranata.

Demonstranti su razbijali prozore na prodavnicama, podmetali požare širom Pariza i sukobljavali se s policijom, koja je cijelog dana koristila suzavac.

Najprije je policija bacila suzavac na demonstrante u blizini Šanzelizea u Parizu koji su uzvratili kamenicama i petardama.

Demonstranti su nakratko blokirali kružni autoput oko Pariza, prenio je list Le Parisien.

Pokret Žuti prsluci protestuje svake subote od 17. novembra, najprije zbog najavljenog povećanja poreza na goriva od kojeg je vlada privremeno odustala, a kasnije se protest pretvorio u opšte nezadovoljstvo politikom predsjednika Emmanuela Macrona (Emanuel Makron) i da on i njegova vlada podnesu ostavke.

Ranije danas je francuski premijer Edouard Philippe (Eduar Filip) izjavio je da je od subote ujutro, kada je počeo protest u Parizu, privedena 481 osoba od kojih je 211 zadržano u pritvoru.

Philippe je zahvalio političarima, sindikatima i građanima koji su pozvali na smirenost i uzdržanost kako bi oni Francuzi koji žele da izraze svoje zahtjeve to uradili na miran način ne miješajući se sa izgrednicima.

Vlada predsjednika Macrona upozorila je da će ovi protesti u francuskoj prijestolnici uzurpirati "radikalizovane i pobunjeničke" grupe zbog čega će oni biti najopasniji do sada.

Oko 2.000 pripadnika pokreta Žuti prsluci učestvovalo je u mirnom protestu u Marseju na jugu Francuske gdje im se pridružilo desetak vozila hitne pomoći kao znak podrške, prenio je AFP.

Demonstranti su uzvikivali "Macron, ostavka", a neki od njih su rekli novinarima da nisu došli da razbijaju već da iskažu nezadovoljstvo u ime svih građana, zaposlenih, nezaposlenih, penzionera i mladih.

Oko 600 policajaca bilo je raspoređeno na protestu u Marseju. Francuski mediji su prenijeli da je održan protest i na Korzici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG