Dostupni linkovi

"Parisko iskustvo Save Šumanovića" u galeriji u Novom Sadu


Slika "Doručak na travi"
Nesvakidašnja izložba čeka posetioce u Novom Sadu: odabrani radovi jednog od najznačajnijih slikara srpske umetnosti dvadesetog veka, Save Šumanovića su izloženi u Galeriji Spomen zbirke Pavla Beljanskog.

Izložba „Parisko iskustvo Save Šumanovića“ obuhvata 15 slika i 2 crteža koji su nastali tokom tri perioda njegovog boravka u francuskoj prestonici. Centralni eksponati izložbe su slike “Doručak na travi” i “Veliki akt”. Osim ovih slika posetioci imaju retku priliku da vide i pisma koje je slikar slao iz Pariza.

Postavku kompletiraju i dva teksta u katalogu koji prati "Parisko iskustvo Save Šumanovića”, objašnjava upravnica Spomen zbirke i autorka ove izložbe, Jasna Jovanov.

“Pokušali smo da uđemo malo u Savin život u Parizu, šta se tu odvijalo i zapravo da vidimo kakav je bio njegov odnos prema stvarnosti. Dve njegove napoznatije slike ‘Pijani brod’, koji nažalost nije prikazan u Novom Sadu i ‘Doručak na travi’, koji je deo ove izložbe, bile su reprodukovane na naslovnim stranama najprestižnijih umetničkih časopisa u Francuskoj, što govori o tome kakav je on renome uživao. To nam je bio negde i cilj da kontekstualizujemo njegov rad u Parizu”, objašnjava autorka.

U Francuskoj su otkrivene i dve zaboravljene Šumanovićeve slike. Reč je o dva ženska akta - oba naslovljena kao "Kupačica" - od kojih se jedan čuva u Muzeju u Rošelu, a drugi u Onfleru. Oba dela otkupila je francuska država. I te dve slike, iako do sada nisu viđene u Srbiji, dobro su poznate onima koji se u Šumanovićevom rodnom gradu bave njegovim delom.

Poštovaoci širom sveta

Na primeru slike izložene u Rošelu, Vesna Burojević iz Galerije u Šidu, pojašnjava da ljubitelji Šumanovićevog dela nisu samo u Srbiji.

„Ona je posebno interesantna zato što tada prvi put uočavamo sve značajne elemente koje kasnije Šumanović ponavlja na tom ciklusu „Kupačica“. Ova je izuzetno značajna karika u stvaralačkom periodu Save Šumanovića i ona je do sada bila nepoznata. Takođe je bitno reći da je ova slika bila u stalnoj postavci muzeja u Rošelu. A sada je posebno značajno to što je ova slika deo postavke „Žena u istoriji umetnosti“ u spomenutom muzeju“, kaže Burojević.

Sava Šumanović rođen je u Vinkovcima, odrastao u uglednoj porodici u Šidu. Iz kuće u tom mestu ustaše su ga odvele avgusta 1942. godine, da bi ubrzo bio streljan u Sremskoj Mitrovici. U Šidu, na čijim poljima je pronašao inspiraciju za neka od svojih najpoznatijih dela, danas mu je posvećena galerija koja nosi njegovo ime i čuva 417 slika.

Dve ponovo otkrivene slike ovog umetnika dokazuje da je Šumanović imao svoje mesto i na svetskoj kulturnoj sceni, objašnjava upravnica Galerije u Šidu, Vesna Burojević.

“Saznanja o boravcima Save Šumanovića u Parizu su vrlo štura. Mi nismo obratili mnogo pažnje na to, jer smo više bili fokusirani na njegov rad ovde. Otkriće ovih slika dokazuje da je Šumanović aktuelan na francuskoj i svetskoj likovnoj sceni, što smatram da je veoma značajno za nas u Srbiji, a mi u Šidu posebno volimo da istaknemo takve detalje”, kaže Burojević.

Oni koji žele posetiti izložbu u Novom Sadu to mogu učiniti do 6. oktobra. Osim kataloga koji prati ovu postavku posetioci mogu da dobiju i jedan nesvakidašnji suvenir, kaže Jovanov.

“Ja bih iz cele te mase suvenira izdvojila jednu lepu olovku, na kojoj je onaj čuveni Savin pozdrav, kada piše roditeljima, svaki put ih pozdravlja sa rečenicom Rukoljub od Save”, istakla je Jovanov.
XS
SM
MD
LG