Dostupni linkovi

Paraolimpijske igre: Istorija, sportovi, zanimljivosti


Otvaranje Paraolimpijskih igara u Londonu
Otvaranje Paraolimpijskih igara u Londonu
Ron Synovitz

Sa više od 4.200 sportista iz 166 zemalja za čije je nastupe već prodano 2,5 miliona ulaznica, ovogodišnje paraolimpijske igre u Londonu bi mogle postati najveće u šezdesetogodišnjoj istoriji takmičenja fizički hendikepiranih sportista.

Paraolimpijske igre počele su u srijedu 29. avgusta i trajaće do nedjelje 9. septembra.

* Prethodnica paraolimpijskih igara je održana 1948. godine u britanskoj vojnoj bolnici Stoke Mandeville u organizaciji Sir Ludwiga Guttmanna - jevrejskog neurologa koji je sa svojom porodicom pobjegao iz nacističke Njemačke uoči Kristalne noći.

Guttman je smatrao da je umjesto sedativa i ležanja u kreveta fizička aktivnost mnogo bolja terapija za fizičkao i mentalno ozdravljenje i dizanje nivoa samopouzdanja žrtava. Britanski vojnici sa povredama kičme su se međusobno takmičili 1948. godine da bi im se četiri godine kasnije pridružili Holanđani.

* Prve zvanične Paraolimpijske igre su održane istovremeno sa Ljetnim olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine i pored ratnih veterana bile su otvorene i za ostale hendikepirane sportiste. Oko 400 sportista u kolicima iz 23 zemlje se takmičilo u osam sportova.

* Učesnici su svrstani u šest kategorija na osnovu invaliditeta: invalidska kolica, amputacije, cerebralna paraliza, mentalni hendikep, oštećenje vida i ostali, što uključuje patuljasti rast, multiplu sklerozu i nasljedne bolesti.

* U trkaćim disciplinama, pobjednik je sportista koji najbrže završi utrku. U atletskim tehničkim disciplinama, kao što su bacanje kugle, koplja i diska, rezultati se računaju uzimajući u obzir stepen fizičkog oštećenja svakog takmičara.

(FOTOGALERIJA: Otvaranje Paraolimpijskih igara u Londonu)


Na primjer, u bacanju koplja takmičari nakon svakog pokušaja dobijaju poene koji su kombinacija postignutog rezultata i stepena fizičkog oštećenja i pobjednik je takmičar sa najvećim brojem bodova.

* Mačevanje u kolicima uključuje tri discipline: floret, mač i sablja. Sport su razvili ranjeni britanski vojnici u bolnici Stoke Mandeville -- rodnom mjestu paraolimpijskih igara. Kolica su pričvršćena za pod na način koji takmičarima dozvoljava brze pokrete tijelom.

* Ragbi u kolicima je izumljen 1970-ih od strane kanadskih sportista kvadriplegičara koji su tražili alternativu košarci u kolicima.

* Fudbal pet-na-pet je igra za sportiste sa oštećenim vidom. Specijalna lopta sa zvonom prozvodi zvuk. Svi igrači nose povezu preko očiju kako bi bi se osiguralo da se takmiče na istoj osnovi. Teren je ograđen zidom. Nema ubacivanje lopte u igru sa strane kao ni ofsajda.

* Golbal je vrsta odbojke za sportiste sa oštećenim vidom. Lopta je veličine košarkaške ali je dva puta teža i u sebi ima zvono prema kojem se orijentišu takmičari koji nose povez preko očiju. Ispupčene linije na podu pomažu igračima da se orijentišu kada bacaju loptu na gol ili kada pokušavaju da blokiraju udarce protivnika.

* Sjedeća odbojka se pojavila u Holandiji 1950-ih kao sport koji mogu igrati povrijeđeni vojnici. To je kombinacija odbojke i njemačke igre koja se zove sicbal. Karlica igrača uvijek mora biti u kontaktu sa podom. Mreža je visoka tek nešto preko jednog metra.

* Otkako je Iran debitovao na Paraolimpijskim igrama 1998. godine u Seulu, njegova reprezentacija u sjedećoj odbojci je osvojila pet od mogućih šest zlatnih medalja.

Njihov najveći rival je reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja je osvojila zlato na Igrama u Atini 2004. godine ali su Iranci porazili BiH u finalu u Pekingu četiri godine poslije, dok su Rusi osvojili bronzu.
XS
SM
MD
LG