Dostupni linkovi

Parlamentarci će provjeravati vrši li se tajni nadzor po zakonu


Parlament Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu će naredne sedmice posjetiti Agenciju za nacionalnu bezbjednost kako bi provjerili da li se mjere tajnog nadzora provode u skladu sa zakonom. Postavlja se pitanje na koji način i mogu li službenici Agencije ubijediti poslanike da se prisluškivanje i tajno praćenje obavljaju po zakonu.

Inicijativu da članovi Odbora za bezbjednost izvrše neposredni uvid o tome da li Agencija za nacionalnu bezbjednost prisluškuje i tajno prati po zakonu dala je Socijaldemokratska partija.

Odgovarajući na naše pitanje da li će poslanici biti uvjereni da se tajni nadzor sprovodi strogo po zakonu član odbora iz SDP-a Raško Konjević nije želio da prejudicira kakav će biti stav odbora nakon posjete agenciji jer se radi o potpuno novoj praksi poslanika:

"Na odboru smo postigli određenu saglasnost o metodologiji kako će se to raditi. Znate da je u zakonu propisana vrlo jasna procedura na koji je način moguće koristiti mjere tajnog nadzora uz pisani i obrazloženi zahtjev direktora agencije koji u svakom pojedinačnom slučaju odobrava predsjednik Vrhovnog suda i svakako svaki put mora da bude jasno naznačen period, trenutak, odnosno rješenje kada se te mjere ukidaju. Mislim da je svakako za poslanike ovo novo iskustvo, jedna nova praksa koju je odbor na inicijativu Socijaldemokratske partije Crne Gore usvojio i mi očekujemo vrlo korektnu saradnju sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i prosto ne bih prejudicirao ono što će biti stavovi odbora nakon izvršene kontrole".

Značajan korak

Predrag Bulatović
Član Odbora za bezbjednost iz Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović izražava rezervu prema posjeti i onome s čim će poslanici biti upoznati. Bulatović smatra da u Agenciji za nacionalnu bezbjednost poslanici neće biti upoznati sa tajnim praćenjem političkih ličnosti:

"I dalje mislim, tvrdim i konstatujem da je ANB samo preimenovana državna bezbjednost i da nije došlo do suštinske reforme i transformacije kada je usvojen novi zakon. U prilog tome ide tvrdnja da je praktično metode tehnike, političku opredjeljenost agencije da su oni ostali isti i da ona radi u istom kadrovskom sastavu. Ono što mi nećemo vidjeti kada budemo tamo jeste ono što se i ne podnosi kao izvještaj. Potpuno je sigurno i evidentno da tajna policija i određene službe radi očuvanja aktuelne vlasti i očuvanja ove Vlade kojoj je na čelu aktuelni premijer, vrši i praćenje političkih neistomišljenika i to ne možemo vidjeti, prije svega, mislim na opozicione funkcionere, lidere, one javne ličnosti, novinare, stručnjake koji nijesu po volji vlasti".

Ipak, Bulatović smatra pozitivnim odlazak u agenciju ali, prema njegovim riječima, to ne znači da se nad tajnom policijom vrši puna parlamentarna kontrola:

"Valja otići u tu agenciju kada je već dat zahtjev od strane vladajuće koalicije i imam veliku rezervu da se naše prisustvo iz opozicije ne pokuša zloupotrebiti da je agencija pod značajnom parlamentarnom kontrolom. Ja mislim da Agencija za nacionalnu bezbjednost, prije svega i neke druge bezbjednosne službe, su samo formalno i pojavno nad kontrolom i nadzorom parlamenta, a suštinski one su pod punom kontrolom Vlade Crne Gore i rade prije svega u interesu očuvanja političke pozicije ove Vlade".

I Mehmed Barthi kaže da će biti teško uvjeren da Agencija za nacionalnu bezbjednost u potpunosti obavlja tajni nadzor u skladu sa zakonom, s obzirom na sadašnji nivo demokratije i ukupni bezbjednosni ambijent u Crnoj Gori, ali istovremeno pozdravlja ovaj korak:

"Mislim da je učinjen značajan korak ovih godina kada skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost ima mogućnost da barem postavlja određena pitanja iz domena koje već zakonom obavljaju te službe i službe koje su naoružane ne samo oružjem, nego i zakonskim mogućnostima da drugim tehničkim sredstvima nekoga prate. Ne kažem da ću biti uvjeren u sve to, ali bitno je da je neki korak napravljen".

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG