Dostupni linkovi

Dačić: Odlaganjem Parade izbegnuto krvoproliće


Policija pregleda dokumenta ultranacionalista, 20. septembar 2009.
Policija pregleda dokumenta ultranacionalista, 20. septembar 2009.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas za dnevni list Press da je "odlaganjem" Povorke ponosa izbegnuto krvoproliće na ulicama Beograda, jer je policija imala saznanja da protivnici parade spremaju žestoke napade na učesnike skupa i policiju.

Ministar je takođe rekao da su podaci kojima policija raspolaže alarmantni i da bi na jednog učesnik Parade ponosa bilo najmanje 10 potencijalnih napadača, dodavši da oni koji su spremali incidente bili opremljeni pirotehnikom.

Ivica Dačić
"Napadači su planirali da učesnike povorke prate pre i posle skupa, čak smo imali podatke da su oni hteli da zapale autobuse u kojima bi učesnici parade bili prevoženi", kazao je Dačić.

"Ljudski život su ispred ljudskih prava. Kakva je to parada promocija i prava ako bi možda u Beogradu bilo i 10 mrtvih", rekao je ministar za ovaj list.

Parada ponosa, koja je trebalo da se održi u nedelju u Beogradu, otkazana je, a organizatori Parade su kazali da su dobili rešenje MUP-a Srbije u kojem se navodi da ne postoje uslovi da se povorka održi bez incidenata na Platou ispred Filozofskog fakulteta gde je bila zakazana.

Organizatori su naveli da im je policija predložila da paradu održe na Ušću, ali da oni to nisu prihvatili, te su rešili da otkažu manifestaciju.

Uhapšeno više od 30 ultradesničara

Beogradska policija privela je u nedelju 37 osoba koje su se okupljale na pojedinim mestima u gradu i pored zabrane MUP-a da održe ultradesničarski miting. Uhapšeni su u postupku utvrđivanja krivične ili prekršajne odgovornosti, saopšteno je iz MUP Srbije.

Kako se navodi, među privedenima su i Mladen Obradović iz organizacije "Obraz" i Miša Vacić iz organizacije "1389". Kod uhapšenih su pronađeni jedan bokser, tri dimne kutije i dve baklje, a u Zmaj Jovinoj ulici, policija je pronašla i veću količinu kamenja ofarbanu crvenom bojom.


Direktor policije Milorad Veljović izjavio je ranije da su pripadnici policije u Beogradu uhapsili više od 30 pripadnika ultradesničarskih organizacija.

Veljović je rekao da će u skladu sa Zakonom protiv njih biti preduzete mere zbog narušavanja javnog reda i mira. Osobe su uhapšene zbog pokušaja okupljanja i narušavanja javnog reda i mira, rečeno je tada u MUP Srbije. U centru Beograda je iz bezbednosnih razloga bilo pojačano prisustvo policije, rekao je Veljović.

"U interesu svih građana Srbije nećemo dozvoliti bilo kakvo nasilje na ulicama Beograda", poručio je Veljović naglasivši da će protiv svih koji budu narušili javni red i mir, biti preduzete sve zakonske mere. U nedelju su od jutarnjih časova u centralnim ulicama grada, na Trgu Republike i na Obilićevom vencu, primećene su pojačane policijske snage.
XS
SM
MD
LG