Dostupni linkovi

Papandreu moli Njemačku za pomoć i razumjevanje


Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Grčke Jorgos Papandreu na sastanku BDi, Berlin, 27. septembar 2011.
Grčki premijer George Papandreu razgovarati će s njemačkim kancelarkom Angleom Merkel o tome kako pomoći Ateni u pokušaju da se izvuče iz ogromnog budžetskog deficita koji prijeti da uzdrma euro.

S druge strane Atlantika, američki predsjednik Barack Obama, pozvao je Evropu na brže akcije upozoravajući da financijska kriza starog kontinenta ugrožava svijet.

Evropski lideri pokušavaju usaglasiti opsežan paket mjera koji bi trebao jednom za svagda riješiti krizu eurozone. No, do dogovora nije lako doći, jer članice imaju različita vidjenja o tome kako prevladati krizu.

I G20 je tokom vikenda pokušavao naći izlaz iz sadašnje situacije. Na stolu se našlo više ideja, među njima i mogući 50 procenata otpis grčkog duga.

Drugi prijedlozi uključuju jačanje Evropske središnje banke i fondova koji bi trebali pomoći državama eurozone da se izvuku iz dugova.

No, sve su to prijedlozi, a vremena je sve manje da bi se postigao konkretan dogovor.

U četvrtak, njemački parlament odlučuje da li će produžiti djelovanje Evropskog fonda financijske stabilnosti koji bi trebao omogućiti kupovanje obveznica zaduženih zemalja i omogućiti nastavak kreditiranje članica koje su financijski posrnule.

Političari sporo reaguju na krizu

Mnogi poslanici su protiv toga jer smatraju da njemački građani ne trebaju pomagati one koji su se zadužili, poput Grčke i čije vlade se teško nose sa reformama, jer im vlastiti građani ne vjeruju i protive se nužnim rezovima.

Premijer Papandreu je govoreći pred njemačkim industrijalcima u Berlinu apelirao na pomoć naglašavajući da je stalna kritika Grčke frustirajuća, kako za vlast, tako i za građane koji se suočavaju s bolnim i teškim promjenama.
zastave Grčke i Eu iznad drevnog hrama Partenona na Akropolju, Atina, 11. jul 2011.

"Eurozona mora poduzeti čvrste korake u financijskim integracijama kako bi stabilizirala monetarnu uniju. Ne dopustimo pobjedu onih koji se klade na propast eura. Osnažimo naše institucije kako bi bile otporne na financijske šokove što je bitno za dugoročnu investicijsku stabilnost Evrope", kaže on.

Kancelarka Merkel na istom skupu je rekla da nije riječ o krizi eura, već o dužničkoj krizi, te da je potrebna solidarnost EU kako bi se izašlo iz sadašnje situacije. Po njenom mišljenju novi paket pomoći nije dobar odgovor na krizu.

S druge strane Atlantika, i američki predsjednik Barack Obama je govorio o evropskoj dužničkoj krizi.

"Evropa se nije dovoljno oporavila od financijske krize 2007., i zapravo se nije u cjelosti suočila sa problemima svoga bankarskog sustava. To je trenutačno pomiješano sa zbivanjima u Grčkoj: na djelu je financijska kriza koja plaši svijet . Pokreću se odgovarajuće akcije, ali one nisu brze koliko bi trebale biti. Stvar je u tome da svjetske ekonomije nemaju brz rast koliko je to potrebno", upozorio je šef Bijele kuće.

Svjetska tržišta posljednjih tjedana prilično su hirovita. Investitori se plaše da bi dužnička kriza u Evropi mogla izmaći kontroli i preliti se na ostatak svijeta.

Analitičari upozoravaju da su političari prespori oko dogovora o tome kako krizu prevladati.
XS
SM
MD
LG