Dostupni linkovi

Papagaji rezonuju kao trogodišnja djeca


Papagaji mogu donositi zaključke o tome gdje naći hranu, ne samo praćenjem tragova o tome gdje se ona nalazi, već i zahvaljujući nedostatku tragova. Ovakvo rezonovanje je ranije primijećeno samo kod ljudi i drugih primata.

U novom istraživanju naučnici su testirali afričke sive papagaje i njihovu mogućnost rezonovanja, tako što su tresli prazne kutije i kutije napunjene hranom, kako bi papagaji mogli čuti da se u njima nešto nalazi. Kada bi izabrali kutiju u kojoj se nalazi hrana, papagaji su zaključili da zvukovi predstavljaju hranu i da nedostatak zvuka u jednoj kutiji znači da se hrana nalazi u drugoj. Djeca ovaj izazov mogu prevazići tek kada napune tri godine.

"Ovo pokazuje da sivi papagaji donekle shvataju koncept uzroka i posljedica i da to koriste u shvatanju okruženja", kazao je Christian Schloegl, istraživač sa Univerziteta u Beču.

Već od ranije je poznato da su afrički sivi papagaji pametni. U jednom ranijem istraživanju su im pokazivane dvije neprozirne kutije. U jednoj se nalazila hrana, a druga je bila prazna. Kada bi im se pokazala prazna kutija, papagaji su uvijek birali drugu kutiju u potrazi za poslasticama.

Novo istraživanje je pokazalo da papagaji mogu donositi zaključke, ne samo pomoću vida, nego i pomoću sluha.

"Najvažniji zaključak ovog istraživanja je taj da veća inteligencija nije nešto što je evoluiralo samo jednom. Naprotiv, uporedne kognitivne vještine su evoluirale nekoliko puta paralelno i to kod udaljenih srodnika među primatima i pticama", kazao je Schloegl.
XS
SM
MD
LG