Dostupni linkovi

Papa završava posetu Češkoj


Papa Benedikt XVI
Papa Benedikt XVI
Poglavar rimokatoličke crkve Benedikt XVI pozvao je u nedelju u Pragu tokom susreta sa velikodostojnicima ostalih hrišćanskih crkvi na jedinstvo svih hrišćana pred izazovima savremenog sveta.

Papa se sinoć u Pragu, posle mise koju je prepodne služio pred oko 120.000 vernika u Brnu, sreo s velikodostojnicima Ekumenskog veća crkava, a potom s profesorima i studentima čeških univerziteta.

"Kada Evropa osluškuje istoriju hrišćanstva, sluša svoju istoriju", rekao je papa u kratkom obraćanju crkvenim velikodstojnicima i podsetio da hrišćani ne bi trebalo da pognu glave pred svetom niti da se plaše da utiču na javni život u svojim zemljama.

Predstavnicima čeških univerziteta papa Benedikt XVI poručio je da je čežnja za znanjem zajednička i univerzitetima i veri, kao i da nauku i veru ne treba odvajati.

"Ogroman razvoj informatike i tehnologija dovodi u iskušenje da se odvoji razum od traganja za istinom. Medjutim, razum kada je lišen osnovne ljudske orijentacije prema istini počinje da gubi smer, topi se", kazao je papa.

Benedikt XVI, koji je u subotu počeo trodnevnu posetu Češkoj, više puta je podsetio na simboličnu dimenziju posete, koja se dešava u vreme obeležavanja 20. godišnjice pada komunizma u Evropi. Prošlost je doba kada je akademske slobode na starom kontinentu gazio totalitarni sistem, ocenio je u nedelju papa.

"Nova pretnja je pritisak ideoloških i interesnih grupa i mamac u vidu kratkoročne dobiti i pragmatičnih ciljeva. Ako se kultura bude gradila samo na temeljima pomodnih argumenata i pogleda koji imaju najviše sponzora, društvo će postati krhko, zatvorenije i netolerantnije", upozorio je Benedikt XVI.

Papa Benedikt XVI završava svoju posetu danas misom u Staroj Boleslavi kraj Praga, u centru kulta zaštitnika češkog naroda svetog Vaclava na dan koji crkva i država slave kao njegov praznik.

Pope Benedict In Prague
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
XS
SM
MD
LG