Dostupni linkovi

Papa pozvao Čehe da se vrate korijenima kršćanstva


Papa Benedikt XXVI i češki predsjednik Vaclav Havel
Papa Benedikt XXVI i češki predsjednik Vaclav Havel
Papa Benedikt XXVI pozvao je danas Čehe da ponovo otkriju svoje kršćanske korijene nakon četiri decenije totalitarne vladavine.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI stigao je danas u trodnevnu posjetu Češkoj, zemlji sa najviše ateista u Evropi, gdje samo trećina nacije vjeruje u bilo kakvog boga.

Govoreći po dolasku na aerodrom u Prag, papa Benedikt podsjetio je na Baršunastu revoluciju kojom su zbačeni komunisti u novembru 1989. godine.

"Posebna tragedija za ovu zemlju bila je nemilosrdan pokušaj vlade u to vrijeme da uguši glas Crkve. Sada kada je sloboda religije vraćena pozivam građane da ponovo otkriju hrišćanske tradicije koje su oblikovale njihovu kulturu", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

On je pozvao kršćansku zajednicu u Češkoj da nastavi da djeluje dok se zemlja suočava sa izazovima novog milenijuma.

Papu su u Češku pozvali biskupi Češke katoličke crkve i to uoči praznika sveca zaštitnika češkog naroda, Svetog Vaclava 28. septembra, a poziv je uputio i predsjednik Češke Vaclav Klaus.

Glavni dio programa papine posete su dvije mise: u nedjelju, na aerodromu Turžani u Brnu na kojoj se očekuje oko 120.000 ljudi i u ponedjeljak
na praznik Svetog Vaclava u centru njegovog kulta u Staroj Boleslavi kraj Praga na kojoj se očekuje oko 60.000 vjernika.

Papinu posjetu prate izuzetno stroge mjere sigurnosti poput onih kada je proljetos u Pragu boravio američki predsjednik Barak Obama.

Od pada komunizma 1989. godine ovo je četvrta posjeta jednog pape Češkoj, pošto je čak tri puta, 1990, 1995. i 1997. godine tu državu posjetio papa
Ivan Pavao II.
XS
SM
MD
LG