Dostupni linkovi

Papa stiže u posjetu sa važnim porukama za Hrvatsku


Papa Benedikt XVI
Papa Benedikt XVI
Ovoga vikenda papa Benedikt XVI posjetit će Hrvatsku. Uz susrete sa hrvatskim političarima, središnji događaj njegove posjete bit će misa na zagrebačkom Hipodromu u nedjelju, nakon koje će u svom tradicionalnom nedjeljnom podnevnom obraćanju uputiti poruku katoličkim vjernicima diljem svijeta.

Ovo je četvrti posjet nekog pape u modernoj hrvatskoj povijesti, a analitičari naglašavaju kako političku, tako i duhovnu dimenziju njegovog posjeta.

„Papina posjeta velik je događaj za svaku zemlju, a posebno za Hrvatsku,“ kaže za RSE bivši dugogodišnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić.
Granić: Ovoga puta poruke će biti – podrška hrvatskom europskom putu, ali podrška takvom putu na način da se štite tradicionalne katoličke vrijednosti.

„Kao i u prethodnim prigodama, i ovoga puta papa će doći sa važnim porukama,“ naglašava naš sugovornik.

„Ovoga puta poruke će biti – podrška hrvatskom europskom putu, ali podrška takvom putu na način da se štite tradicionalne katoličke vrijednosti, i da se Hrvatska unutar Europske unije bori za takve vrijednosti.“

Papa je u Zagrebu u subotu 4. i nedjelju 5. lipnja, a geslo njegovog pohoda je „Zajedno u Kristu“.

Tijekom posjete susrest će se sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor, predstavnicima javnog i kulturnog života, kao i sa predstavnicima vjerskih zajednica.

Europa i tradicionalne vrijednosti

Prvoga dana navečer papa Benedikt bit će na molitvenom bdjenju s mladima na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, središnji događaj njegove posjete Hrvatskoj bit će misa koju će u nedjelju na zagrebačkom Hipodromu predvoditi povodom Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, nakon koje će u tradicionalnom nedjeljnom podnevnom obraćanju uputiti poruku katoličkim vjernicima u svijetu, a pred svoj odlazak papa će se pomoliti i na grobu blaženog kardinala Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali.

„Ovo je u isto vrijeme i pastoralni posjet i državnički posjet pape kao državnog poglavara Vatikana,“ kaže za RSE i profesor europskih integracija Damir Grubiša, „i državnički aspekt valja povezati sa završetkom hrvatskih pregovora s Europskom unijom.“

„Naime, papa Benedikt XVI je vatreni pristaša europske integracije, i zbog toga je sebi i nadjeo ime Benedikt, dakle ime sveca zaštitnika Europe. U tom smislu treba očekivati da će papa podržati i ohrabriti jedan dio hrvatskog klera da bude više eurofilski deklarariran, nego što je to sada“, ocjenjuje Grubiša.
Damir Grubiša

Novinar „Večernjeg lista“ i dobar poznavatelj Katoličke crkve u Hrvatskoj Darko Pavičić podsjeća da je papa Benedikt, za razliku od svog prethodnika Ivana Pavla II, mnogo manje sklon putovanjima, i da ovaj posjet i zbog toga ima dodatnu težinu.

„Politička dimenzija pred završetak pregovora s Europskom unijom je važna, ali je podjednako važna i duhovna dimenzija,“ kaže naš sugovornik.

„Papa stiže kao duhovni poglavar katolika noseći sa sobom sve ono prepoznatljivo što on u svome pontifikatu naglašava. Dakle, to su neke obiteljske, tradicionalne vrijednosti, pitanje braka, pitanje života od začeća do prirodne smrti – dakle, to su neka temeljna pitanja kojima se katolička crkva okreće posljednjih godina, a koja se umodernoj civilizaciji stavljaju pod znak pitanja – moraju li ona biti takva?“ kazao je on.

Papina posjeta ima i unutarnjepolitičku dimenziju. Grubiša kaže kako će HDZ pokušati iz posjete izvući koji plus za predstojeće izbore, ali – po njegovoj procjeni – bez uspjeha.

„Mislim da će do predstojećih izbora taj mogući papin pozitivni odjek na porast glasova za HDZ potpuno ishlapiti – zbog ekonomske situacije, a i zbog toga što kod nas unatoč svemu dominira jedan laički odnos građana prema vjeri, a ne odnos povezanosti crkve i države koliko bi se to dalo iščitati iz državnog ugovora kojeg imamo s Vatikanom i iz privilegiranog položaja kojeg katolička crkva ima u Hrvatskoj“, ocjenjuje Grubiša.
XS
SM
MD
LG