Dostupni linkovi

Papa beatifikovao engleskog kardinala


Papa Benedikt XVI (u sredini) na misi povodom beatifikacije kardinala Džona Henrija Njumana, 19. septembar 2010.
Papa Benedikt XVI (u sredini) na misi povodom beatifikacije kardinala Džona Henrija Njumana, 19. septembar 2010.
Rimokatolički poglavar papa Benedikt XVI služio je u nedelju u Birmingemu misu za beatifikaciju preobraćenog anglikanca, kardinala Džona Henrija Njumana, što je predstavljalo "duhovni vrhunac" njegove četvorodnevne posete Velikoj Britaniji koja se završava danas.

Papa je Njumana, koji je u 19. veku iz anglikanske crkve prešao u katoličku, naveo kao primer vere, jer je, kako je kazao, sledio svoju savest uprkos tome što ga je to veoma koštalo.

Njumanu se dive i katolici i anglikanci, mada i danas u Britaniji ima onih koji ne prihvataju njegovo preobraćenje.

Papa je u londonskom Hajd parku prisustvovao bdenju pred današnju beatifikaciju, na kome je bilo 80.000 ljudi, što je značajan broj imajući u vidu da katolici predstavljaju samo 10 odsto stanovnika u Britaniji, ocenjuje agencija AP.

Papa je na bdenju rekao da nas Njumanov život "uči da su strast prema istini, intelektualno poštenje i iskreni razgovor nemerljivi".

Benedikt XVI je u četvrtak započeo prvu papsku posetu Britaniji od 1982, pod senkom pedofilskog skandala sa katoličkim sveštenicima, koji je uzdrmao poverenje vernika u crkvu i velike kritike zbog prikrivanja zlostavljanja dece u najvišim crkvenim krugovima.

Papa se tokom posete Britaniji sastao sa kraljicom Elizabetom Drugom, premijerom Dejvidom Kameronom, ali i sa žrtvama zlostavljanja koje su počinili katolički sveštenici.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da je papa bio "dirnut onim što su mu rekle" žrtve zlostavljanja i da je izrazio svoju "duboku tugu i osećanje stida" zbog patnji kroz koje su prošli.

Istovremeno je više hiljada demonstranata koji su se protivili papinoj poseti Velikoj Britaniji i njegovom stavu prema homoseksualcima, abortusu i upotrebi prezervativa u borbi protiv širenja side, protestovalo u centru Londona.
XS
SM
MD
LG